La central nuclear de Cofrents notifica una parada per descens en el cabal d'aigua d'alimentació

El Consell de Seguretat Nuclear assegura que el succés "no ha tingut impacte en la seguretat de la instal·lació, les persones o el medi ambient"

Panoràmica aèria de Cofrents
Panoràmica aèria de Cofrents / CSN

El titular de la central nuclear de Cofrents ha notificat la parada automàtica del reactor per l'actuació del seu sistema de protecció, que s'ha activat a causa del senyal de baix nivell al vas generat per un descens en el cabal d'aigua d'alimentació, informa el Consell de Seguretat Nuclear (CSN), que recalca que el succés "no ha tingut impacte en la seguretat de la instal·lació, les persones o el medi ambient".

Segons expliquen en un comunicat, el descens del cabal ha sigut per una baixada de velocitat de la turbobomba B d'aigua d'alimentació. Després d'això, s'ha recuperat el control de nivell del vas. "Tots els sistemes de seguretat han actuat segons el seu disseny i la planta es troba estable", apunten. I agreguen que amb la informació disponible fins ara, es classifica amb nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES).

La notificació al CSN s'ha fet seguint el procediment establit i seguint les pautes que arreplega la Instrucció del Consell IS-10. El Consell ha informat a través de la seua pàgina web de la recepció de notificació d'este succés.

Una parada no programada cada trimestre

En tot cas, la Plataforma Tanquem Cofrents ha criticat que "esta nova parada no programada segueix la mala tendència dels últims trimestres, en els quals ha patit una parada no programada cada trimestre des del tercer trimestre del 2023, concretament els dies 20.09.2023, 15.11.2023 i 14.01.2024". "De fet —afig—, esta nova parada farà que Cofrents supere el límit de tres parades no programades cada 7.000 hores de funcionament, cosa que la fa entrar a la zona blanca de l'indicador de successos en el SISC (Sistema Integrat de Supervisió de Centrals) del CSN (Consell de Seguretat Nuclear)".

La plataforma sosté que la instal·lació està "vella i deteriorada" i creuen que "continuar mantenint-la en funcionament suposa un augment exponencial del risc d'accident greu". Iberdrola ha assegurat que la central no ha superat el límit de parades no programades i continua en la zona verda de l'indicador de successos. A més, subratllen que en els últims deu anys "s'han invertit més de 450 milions d'euros en treballs de modernització i millora tecnològica de Cofrents".

També et pot interessar

stats