El Centre d'Integració de Dades xifra en 212 les víctimes mortals de la DANA
Hi ha cinquanta casos actius de recerca que corresponen exclusivament a les denúncies junt amb dades i mostres biològiques aportades pels familiars
El Centre d'Integració de Dades (CID) xifra en 212 les víctimes mortals de la DANA a la Comunitat Valenciana. Han fet l'autòpsia a 211, i 183 ja estan identificades —147 per empremtes dactilars, 34 per ADN i, com a novetat, esta vegada inclou dos més per identificació hospitalària en vida—. Per tant, falten 29 cossos per identificar. Els 211 cadàvers amb autòpsia estan al depòsit de Fira València.
Mentrestant, les cinc oficines de denúncia de persones desaparegudes habilitades per la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, en col·laboració amb metges forenses, comptabilitzen ara cinquanta casos actius per denúncies de desaparició. Són 28 persones menys que ahir, a causa de l'augment d'identificacions de morts i de localitzacions de persones amb vida. Recordem que els expedients de persones desaparegudes actius corresponen exclusivament a les denúncies a les quals els familiars han aportat diferents dades i mostres biològiques en les oficines, que permeten la identificació posterior dels éssers estimats.
Tal com han indicat des del TSJCV tots dos paràmetres, el de desaparicions actives i el nombre total de víctimes mortals, són diferents, per la qual cosa no s'han de sumar en cap cas. "Així, els expedients actius de desaparició poden augmentar o disminuir en funció de les noves identificacions entre els morts, l'increment de denúncies de desaparició o la localització de persones amb vida", han recordat.
Per tant, d'acord amb l'actualització, el balanç és el següent: hi ha cinc noves víctimes mortals comptabilitzades, setze cossos més identificats, onze autòpsies més de les que hi havia este dijous, i 28 expedients menys de desapareguts actius.
El CID, l'únic centre autoritzat per a donar xifres oficials
Recordem que el CID és un òrgan tècnic que està integrat per una Oficina Forense i una Oficina de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat, amb agents especialitzats de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. Té com a funció principal reunir i supervisar els diferents informes d'identificació que es facen en les diferents institucions a les persones mortes en successos amb múltiples víctimes, d'acord amb el Reial decret 32/2009.
Este centre és l'únic facultat pel Reial decret per a facilitar públicament als mitjans xifres oficials, a través de l'Oficina de Comunicació del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, relatives al tractament forense i de policia científica del succés.