El Sindicat Mèdic alerta que els hospitals valencians estan col·lapsats: "No hi ha llits, és deplorable"
El sindicat mèdic reclama més personal i recursos per a descongestionar la sanitat pública i demana al conseller Mínguez que participe en les negociacions per a desactivar la vaga
El Sindicat Mèdic de la Comunitat Valenciana (CESM-CV) ha denunciat aquest dimecres l'actual situació de "col·lapse" que viuen la majoria d'hospitals, amb alguns pacients que han d'esperar-se fins a quatre dies en urgències per falta de llits en planta, normalment en zones no habilitades i sense intimitat. "És una situació deplorable", ha afirmat vicesecretari general de l'entitat, Jesús Gil Pinilla, entrevistat en Les notícies del matí. I que es repeteix en "pràcticament tots" els centres hospitalaris, fonamentalment els que atenen grans nuclis poblacionals com són el de la Ribera, el General de València, el de Castelló o el General d'Alacant.
Per a aquesta setmana, el CESM-CV havia convocat dues jornades de vaga en protesta per la precarietat de la sanitat pública, en línia amb altres comunitats autònomes. Però finalment decidiren ajornar el calendari de parades per a no agreujar la situació provocada pel pic de malalties respiratòries de la temporada hivernal. Mentrestant, continuen en marxa les negociacions amb la Conselleria de Sanitat per a reclamar solucions. El representant del Sindicat Mèdic resumeix així l'escenari: "Travessem un moment crític per la sobresaturació, l'escassetat de plantilles i l'alta demanda que patim arran de les patologies hivernals, com la grip i la covid-19, que continua ací".
És de sentit comú que un metge de familia no pot veure entre quaranta i seixanta pacients
Per al sindicat mèdic, és important de disposar de plantilles adequades i limitar les agendes dels facultatius als estàndards mínims que fixa l'Organització Mundial de la Salut (OMS), de 26 pacients en medicina de família i vint en pediatria. "És de sentit comú que un metge de família no pot veure entre quaranta i seixanta pacients, això els crea inseguretat i altera la nostra salut, ens n'anem a casa esgotats", ha lamentat Gil Pinilla.
Però, sobretot, reclamen reforçar l'atenció primària, perquè és la millor manera d'evitar la saturació actual de les urgències. "Si es dona cita per a quinze o vint dies a un pacient que té febra, és evident que no es pot esperar, i per això acudeix a les urgències", afirma el facultatiu, que creu que el pla de xoc de la Conselleria de Sanitat per a alleugerir la càrrega del sistema "no és suficient".
Després de diverses reunions fracassades, el sindicat i Sanitat s'han emplaçat a noves trobades per a continuar les negociacions i tractar de desbloquejar el conflicte. Amb el conseller, metge de professió, asseguren que la sintonia és bona perquè coneix de primera mà la situació del sector, però lamenten que és amb el seu equip en la Conselleria on sorgeixen els "problemes" d'interlocució. Per això, li han reclamat més implicació i que participe en les pròximes reunions entre les dues parts.