Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

El CGPJ elegeix per unanimitat César Tolosa i María Luisa Segoviano i desbloqueja el Tribunal Constitucional

Tots dos candidats els va proposar l'ala conservadora de l'òrgan de govern dels jutges

Les noves incorporacions al Tribunal Constitucional, María Luisa Segoviano i César Tolosa / Eduardo Parra (Europa Press) / UIMP (Europa Press)
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de desembre 2022 - 17:08 Actualitzat: 27 de desembre 2022 - 22:12

Els vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) han elegit aquest dimarts per unanimitat en segona votació els dos magistrats que els correspon designar per al Tribunal Constitucional: el magistrat del Tribunal Suprem (TS) César Tolosa i la magistrada jubilada del mateix tribunal, María Luisa Segoviano; tots dos proposats per l'ala conservadora de l'òrgan de govern dels jutges. Els vocals del bloc progressista han decidit sumar els seus vots als del sector conservador per a desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional.

Tolosa i Segoviano eren la nova proposta dels deu vocals conservadors després que en la votació del 20 de desembre l'equilibri de forces en el CGPJ —amb huit vocals progressistes i deu conservadors— havia fet impossible que cap dels candidats aconseguira el mínim d'onze vots favorables necessari per a l'aprovació. Els dos nominats pel sector majoritari, Tolosa i Pablo Lucas, obtingueren deu vots, mentre que el candidat presentat pel sector progressista, José Manuel Bandrés, va aconseguir-ne set, perquè Enrique Lucas s'hi va abstindre. 

Per a la votació d'aquest dimarts els conservadors havien canviat Pablo Lucas per Segoviano, mentre que el sector progressista havia mantingut Bandrés. Malgrat això, aquest dimarts han acordat donar suport en bloc als candidats del sector conservador per a desbloquejar la renovació del TC, pendent des de juny, segons han informat fonts de l'òrgan de govern dels jutges. De fet, en el moment de la votació, els vocals Mar Cabrejas, Álvaro Cuesta, Clara Martínez de Careaga, Pilar Sepúlveda i Concepción Sáez han manifestat que renunciaven al candidat que havien proposat, el magistrat de la sala tercera del Tribunal Suprem, José Manuel Bandrés, “per sentit institucional”.

Així, després de mesos de negociacions infructuoses i amb el Consell més dividit que mai, finalment el CGPJ ha aconseguit tirar avant per unanimitat el nomenament de qui fins ara era president de la sala contenciosa del Tribunal Suprem, César Tolosa; i de la magistrada ja jubilada María Luisa Segoviano, que va ser la primera dona que presidí una sala en el Suprem.

Aquests noms se sumen als dels dos candidats escollits pel govern a finals de novembre, que han de ser validats pel Tribunal Constitucional: el magistrat de l'Audiència Nacional i exministre de Justícia Juan Carlos Campo i la catedràtica de Dret i exdirectora general d'Afers Constitucionals en el Ministeri de la Presidència Laura Díez.

D'aquesta manera, el llarg procés de renovació del Tribunal Constitucional arriba a la fi després d'haver-se dilatat en el Consell General del Poder Judicial, amb acusacions encreuades dels dos blocs. De fet, alguns dels vocals conservadors no eren optimistes respecte al resultat d'aquest ple extraordinari, el segon convocat en set dies, després que en l'anterior els vetos encreuats entre ambdós blocs als aspirants de l'altre feren impossible arribar a cap acord.

Dos magistrats amb passat al Tribunal Suprem

María Luisa Segoviano —que es va jubilar a l’octubre deixant la presidència de la sala quarta del Tribunal Suprem— era una de les nou candidates de la llista inicial dels vocals progressistes del CGPJ, malgrat que finalment ha sigut proposada per al TC per l’ala conservadora. Va ser nomenada magistrada de la sala quarta del Tribunal Suprem el 2006, i el juny del 2020, a conseqüència de la jubilació de Jesús Gullón, va prendre possessió del càrrec de presidenta d’aquesta sala. 

Per la seua banda, César Tolosa és una de les propostes inicials de l’ala conservadora del CGPJ. Des de 2014 era membre del Tribunal Suprem i actualment és el president de la sala contenciosa administrativa de l’alt tribunal. La seua eixida d’aquest tribunal afecta el funcionament d’aquesta sala, que té ja amb un dèficit de deu magistrats. 

Satisfacció general pel desbloqueig de TC

Fonts del govern espanyol han expressat la seua satisfacció per l’acord i consideren que amb aquesta decisió “guanya la democràcia i perd el bloqueig del PP”. Afirmen que fa mesos que esperaven el desbloqueig de la renovació del TC i destaquen que, malgrat el retard i el bloqueig provocat pel PP, l’òrgan de govern ha complit les seues obligacions, la llei i la Constitució.

Des d’Unides Podem, el seu portaveu adjunt, Enrique Santiago ha destacat que el president del TC, Pedro González-Trevijano, té l’obligació de convocar “sense demora” el ple que ha d’incorporar als nous magistrats. 

Per la seua banda, les associacions de jutges i jutgesses han celebrat l’acord i han elogiat els perfils dels dos escollits. “Dos perfils de pes específic important”, segons Juan José Carbonero, de l’Associació Professional de la Magistratura (APM). Des de Jutges i Jutgesses per a la Democràcia (JJpD), Edmundo Rodríguez ha manifestat que és una bona notícia que la renovació del TC s’haja fet amb quatre juristes que representen la pluralitat de la societat”. Per la seua part, des de l’Associació de Jutges Francisco de Vitoria (AJFV), Jorge Fernández Vaquero ha assenyalat que l’acord és una bona notícia perquè permetrà al TC funcionar amb normalitat i perquè “permet tindre una mínima esperança que el deteriorament institucional que es viu es reconduïsca”.

El Partit Popular també ha qualificat de bona notícia l’acord per a la renovació del TC i considera que el Consell ha complit amb el seu deure, i ha triat dos perfils independents. Així mateix, considera que Pedro Sánchez ha quedat retratat “en el seu afany de controlar les institucions” i ha instat l’executiu a disculpar-se “amb tots i cadascun dels vocals (del CGPJ) als quals ha insultat en les últimes setmanes”.

També et pot interessar