Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE

ChatGPT forma ja part del dia a dia a les aules un any després de la seua creació

Experts en control parental digital plantegen alternatives per a evitar que l'abús d'aquesta tecnologia afecte la capacitat per a memoritzar

La intel·ligència artificial s'utilitza fins i tot a les aules / À Punt NTC

Un any i dos mesos. És el que té de vida ChatGPT i, en aquest temps, ha aconseguit ser la primera aplicació mundial d'intel·ligència artificial en consolidar-se en la societat. Ho demostren les últimes dades d'un estudi nacional: el 91% dels adolescents l'ha utilitzat en alguna ocasió, majoritàriament en l'àmbit acadèmic, i un 6% de menors entre 10 i 13 anys en fa ús de manera habitual.

Eduardo Cruz, CEO de Qustodio, ha assegurat que quan està "ben usat, per mans que saben usar-lo, d'ací ix autèntic valor". És ahí on s'obri el debat. D'una banda, vora el 86% dels docents a Espanya ha emprat aquesta ferramenta d'informació infinita per a la preparació de les classes, i el 70% dels progenitors reconeix haver-la consultat per a ajudar els fills amb els deures.

Però, hui dia, no existeix cap formació prèvia a les escoles que assente les bases per a fer un bon ús d'aquesta tecnologia, que fa servir ja un 58% de l'alumnat per a fer treballs. La meitat també l'ha fet servir per a preparar-se els exàmens. Cruz ha explicat que "caldrà donar les nocions bàsiques de com utilitzar la màquina i com utilitzar-la bé".

Encara sense una legislació, que s'espera per al 2026, capaç de regular l'ús i disposició de la intel·ligència artificial, els experts en control parental digital plantegen alternatives, igualment tecnològiques, per a evitar que l'abús de ChatGPT afecte la capacitat per a memoritzar, desenvolupar conceptes o contrastar informació. "En comptes de demanar dues pàgines o deu pàgines d'un redactat a un xiquet sobre què va passar el 1938, que ho faça en vídeo i que demostre la seua capacitat d'oratòria", suggereix el CEO de Qustodio.

La projecció en el creixement d'ús d'aquesta tecnologia demostra que aquesta nova forma d'aguaitar el món ha arribat per a quedar-se.

Ciència Tecnologia

També et pot interessar