La científica valenciana María José Sanz creu que encara s'està a temps de mitigar els efectes del canvi climàtic
La directora del Centre Basc contra el Canvi Climàtic adverteix que, malgrat estar reduint les emissions de gasos d'efecte hivernacle, els impactes "no pararan en sec"
La directora del Centre Basc contra el Canvi Climàtic, la valenciana María José Sanz, adverteix que, encara que estem reduint les emissions de gasos d'efecte hivernacle, els impactes no pararan en sec.
La científica valenciana, doctora en Ciències Biològiques, ha sigut nomenada membre del grup especial l'IPCC, el panell intergovernamental sobre el canvi climàtic que analitza els gasos d'efecte hivernacle.
Acabem de deixar arrere el mes de juliol més càlid de la història. Per a Sanz, la reflexió és que "els sistemes que estaven amortint aquest excés de calfament s'estan saturant i cada volta són menys efectius". Així, explica que l'oceà ha absorbit una quantitat d'energia de l'atmosfera important i per això es calfa més, sobretot l'Atlàntic, on aquest estiu es veuen anomalies importants.
"Si no fem alguna cosa aquests impactes seran més severs, haurem d'adaptar-nos a aquests impactes que són emergents i que no van a parar en sec encara que reduïm les emissions"
La tendència és anar cap als extrems, amb precipitacions més fortes, inundacions o sequeres. "Si no fem alguna cosa, aquests impactes seran més severs i haurem d'adaptar-nos a aquests impactes, que són emergents i no pararan en sec encara que reduïm les emissions".
En l'últim informe presentat per l'IPCC, s'insisteix en el fet que cal accelerar l'eliminació dels combustibles fòssils. Aquesta experta destaca que "no és fàcil, però el treball que s'ha fet els últims vint anys mostra que és necessari canviar el model energètic i de desenvolupament i passar a una societat que use els combustibles fòssils de manera molt reduïda o els elimine".
De l'Acord de París va eixir la intenció de limitar l'increment de temperatura a 1,5 graus. "L'objectiu de limitar-lo 2 graus o 1,5 graus implica una reducció rellevant de les emissions a partir de 2030 i tindre unes emissions netes de gasos d'efecte hivernacle el 2050".
"Encara som a temps de canviar i el canvi que podem fer consisteix una oportunitat de viure millor"
Davant dels discursos negacionistes, afirma que el panell al qual pertany té molta informació que demostra que "sense les emissions de gasos d'efecte hivernacle", òbviament les temperatures no s'haurien incrementat. "La tendència general està claríssima", afig.
En aquest sentit, afirma que el canvi climàtic és símptoma que el desenvolupament d'una espècie no és sostenible. De totes maneres, deixa un missatge d'esperança: "Encara estem a temps de canviar, i el canvi que podem fer és una oportunitat de viure millor".