Els científics creuen que el coronavirus acabarà sent un virus respiratori endèmic com la grip
La capacitat de mutar en noves variants és la principal arma que té la Covid-19 per a sobreviure.
La ciència s'ha bolcat durant l'últim any a comprendre i combatre el coronavirus. Convertit en pandèmia des de març de 2020, la Covid-19 ha matat ja en tot el món més de 2,85 milions de persones i ha afectat 131 milions. La ciència estudia el virus des de diversos fronts: vacunes, tractaments per als malalts, però també les seqüeles i les formes de reduir el risc d'infecció. I entre altres qüestions, la comunitat científica coincideix a assenyalar que la vacunació no farà desaparéixer la Covid-1, que derivarà en un virus respiratori endèmic, com pot ser la grip estacional.
"Probablement veurem una evolució del virus. El virus s'anirà adaptant", ha dit l'especialista del Servei de Malalties infeccioses de l'Hospital Germans Trias i Pujol a Badalona (Barcelona), Beatriz Mothe, segons arreplega la plataforma Sinc. "Aquest virus ha vingut per a quedar-s'hi, hi continuarem convivint", agrega per la seua banda la viròloga del Centre Nacional de Biotecnologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CNB-CSIC), Sonia Zúñiga.
Els científics expliquen que, al llarg de la història, els processos de vacunació massiva sols han sigut capaços de por fi a la pigota i la pesta bovina. L'última de les dues malaties no afectava l'ésser humà, però va provocar una gran carestia d'aliments. En el cas de la Covid-19 encara no està demostrat que la vacunació trenque la transmissió del virus. A més, no tot el món està disposat a vacunar-se. Els científics remarquen que caldrà mantindre les mesures de seguretat encara que les persones estiguen vacunades, i que convé que la vacuna es generalitze, i això, apunten, no es produirà fins al 2024.
La fase postpandèmica estarà influenciada per factors com la reinfecció, l'estacionalitat i la competició amb altres virus per a imposar-se sobre aques, segons un altre treball publicat a la fi de 2020, també en Science.
En qualsevol cas, el consens científic sobre que la Covid-19 es convertirà en un virus estacional prové de l'aparició de variants. De fet, l'aparició d'aquestes variants pot complicar "el panorama", en opinió dels experts. "Aquestes són les armes que té el virus per a sobreviure: modificar el seu genoma", argumenta l'investigador del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III (CNM-ISCIII), Francisco Díez, que ha estudiat la diversitat genètica del nou coronavirus a Espanya des de l'inici de la pandèmia. Si el virus continua en aquesta línia, aporta Zúñiga, és molt difícil d'eliminar, com passa amb el virus de la grip. "Per això, esperem que convisca amb nosaltres i els casos greus que cause siguen cada vegada menys", ha resolt.