Científics de la UV descobreixen el fenomen més violent de l’univers: l’explosió d’una estrela de neutrons
En només una dècima de segon es va emetre l’energia equivalent a la que emet el nostre sol en 100.000 anys
Un equip científic de la Universitat de València (UV) ha descobert el fenomen més violent conegut fins ara en l'univers: una explosió energètica d'una estrela de neutrons —coneguda com a magnetar— a tretze milions d'anys llum.
Víctor Reglero, director de l'Institut d'Investigació d'Intel·ligència Artificial de la UV, ha explicat a À Punt NTC que els magnetars són estreles de neutrons amb els camps magnètics més grans que es coneixen, que tenen mig milió de vegades la massa de la Terra concentrada en un diàmetre de vint quilòmetres, i que són els cossos que desprenen les flamerades d'energia més intenses de l'univers.
Fins ara, només se n'ha documentat l’existència de trenta, que pateixen violentes erupcions encara poc conegudes per ser molt potents i molt curtes. De fet, en només una dècima de segon, el magnetar que ells van registrar va emetre l’energia equivalent a la que emet el nostre sol en 100.000 anys.
Segons Reglero, aquestes erupcions es poden deure a inestabilitats, com si foren terratrémols que clavillen la costra superficial dels camps magnètics i poden trencar l’estrela ocasionant que tota la matèria que conté escape de forma explosiva, una explosió que a nosaltres ens arriba en forma d’uns mil·lisegons de llum.
El fenomen, que ha sigut publicat aquest dimecres per la revista Nature, prové d'una galàxia de la constel·lació de Sculptor, a tretze milions d'anys llum.
Fins ara i durant vint anys s’ha sospitat que podia haver-hi variacions periòdiques en aquests fenòmens explosius, però, a partir de hui i gràcies a l’equip de Reglero, la sospita s’ha convertit en una certesa.