Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR (reemissió)

Les cimenteres de Sagunt i Sant Vicent del Raspeig destruiran els residus infecciosos de la Covid-19

La Generalitat tanca amb aquestes empreses els primers contractes per a incinerar com a carburant l'excés de deixalles biosanitàries.

Les instal·lacions de la cimentera de Sagunt / À Punt NTC

La Generalitat començarà a eliminar els residus biosanitaris generats durant l'atenció hospitalària de la Covid-19 a les cimenteres de Sagunt i Sant Vicent del Raspeig. Lafargue i Cemex, les empreses responsables de les instal·lacions del Camp de Movedre i l'Alacantí, respectivament, han sigut les primeres a subscriure el contracte amb la Generalitat en el marc del pla de xoc que s'ha activat per a processar l'excés de deixalles, segons han confirmat a À Punt fonts de la Conselleria de Sanitat Universal. El departament que dirigeix Ana Barceló no descarta incorporar-hi a altres cimenteres.

El pla contempla l'emmagatzematge temporal als recintes firals de València i Alacant de l'excés de residus potencialment infecciosos, de tipus 3, que s'han generat en l'atenció hospitalària i sociosanitària de la tercera onada del coronavirus i que ja no caben a les instal·lacions de les empreses gestores ni als centres hospitalaris.

Les restes -des d'EPI a xeringues de la campanya de vacunació- romandran en semiremolcs refrigerants durant almenys 72 hores, el termini legal necessari perquè deixen de ser considerats de risc. Aleshores es traslladaran a la planta de tractament de Cespa/Ferrovial, a la Vall d'Uixó, des d'on, una vegada triturats i processats, es derivaran a les cimenteres per a la seua destrucció, com ja fan altres autonomies.

Mitjançant el tractament els residus infecciosos es transformen en material de biomassa i plàstic no perillós, que serveix de carburant a aquestes empreses. La Generalitat assegura que el procediment compta "amb totes les garanties sanitàries i mediambientals" i ha iniciat el tràmits, a través de les conselleries de Sanitat i Medi Ambient per a ampliar la capacitat de processament de residus de la planta de la Vall i per a autoritzar-ne una nova a Bunyol.

Els recintes firals, solució temporal a l'excés de residus

A les acaballes de la passada setmana començaren a traslladar-se les primeres partides de residus biològics a Fira València, en instal·lacions separades de les que guarden els contingents de vacunes de la Covid-19.

La decisió té lloc després que els residus infecciosos tornaren a desbordar la capacitat d'emmagatzematge de les empreses gestores i dels hospitals, com ja va passar al novembre durant el pic de la segona onada. Llavors, l'acumulació de residus en zones de pas i exteriors dels centres hospitalaris va motivar l'alerta de les organitzacions sindicals i la denúncia a la Inspecció de Treball de la CGT pel risc de contagi per a les treballadores de la neteja.

També et pot interessar