Cinc detinguts per ciberestafar veïns de Quart de Poblet i Manises

Estaven especialitzats a suplantar la identitat de les víctimes duplicant les targetes SIM telefòniques

Agents de la Policia Nacional fent tasques d'investigació
Agents de la Policia Nacional fent tasques d'investigació / Europa Press

Agents de la Policia Nacional especialitzats en la investigació criminal de les comissaries de Jerez de la Frontera i Quart de Poblet, a la comarca de l’Horta Sud, han desarticulat un grup criminal radicat a la ciutat de Jerez. Hi ha cinc detinguts. La banda criminal estava especialitzada en les ciberestafes mitjançant la suplantació de la identitat de les víctimes duplicant les targetes SIM telefòniques. Els estafats eren residents dels municipis de l’Horta, Quart de Poblet i Manises.

Segons ha explicat la Policia Nacional, la investigació es va iniciar quan els agents especialitzats del grup de Policia Judicial de la comissaria valenciana van rebre la denúncia de tres afectats i van comprovar que la tècnica d’estafa era similar. Així, els primers indicis van apuntar que els autors podien estar localitzats a Jerez i les investigacions es van coordinar amb la Unitat de Delinqüència Especialitzada i Violenta UDEV de la Comissaria de Jerez.

La investigació conjunta ha revelat que el grup criminal estava compost per cinc persones, quatre homes i una dona, tots veïns de Jerez i especialitzats a usurpar la identitat d'altres persones per a dur a terme esta activitat. El cap de la banda era un dels homes, de 46 anys, a qui li consten antecedents previs per delictes d'estafa, usurpació de l'estat civil i delictes contra el patrimoni.

Mitjançant diverses tècniques d'enginyeria social i suplantació de la identitat d'entitats bancàries, aconseguien enganyar les víctimes, sempre persones particulars, a les qui enviaven missatges SMS o els telefonaven fent-se passar per personal del banc. D'esta manera, els convencien que estaven patint un problema en el compte corrent i els deien que, per a solucionar-lo, havien de traslladar-los un codi numèric que els acabaven d'enviar al telèfon en un missatge.

En realitat, este codi és un doble factor d'autenticació que permetia als detinguts duplicar la targeta SIM dels afectats; una modalitat delictiva denominada SIM Swapping o intercanvi de targeta SIM. Es tracta d’un frau que consisteix a obtindre un duplicat o clon d'una targeta SIM associada a una línia telefònica per a suplantar la identitat del titular de la línia i poder accedir als comptes bancaris, segons ha explicat la policia.

Després, els presumptes ciberdelinqüents accedien a les contrasenyes de la banca digital de les víctimes i, de manera immediata, compraven en línia o sol·licitaven crèdits a càrrec de les víctimes. Segons la policia, s'ha demostrat que van estafar 16.550 euros a tres ciutadans residents a Quart de Poblet i Manises.

També et pot interessar

stats