Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Cinc espècies d'ocells cinegètics de la Comunitat Valenciana es troben en risc de desaparició

La Societat Valenciana d’Ornitologia denuncia que haurien d'estar protegides, però es continuen caçant i critica la Generalitat per no paralitzar el seu aprofitament cinegètic

Denuncia ornitologia

La Societat Valenciana d'Ornitologia (SVO) ha presentat al·legacions a l'esborrany d'orde pel qual la Generalitat Valenciana pretén modificar els llistats d'espècies protegides de flora i fauna. Diverses entitats conservacionistes coincideixen que la proposta de protecció per a algunes espècies és insuficient o nul·la i per això s'han emés al·legacions. A més de revisar la catalogació de diverses espècies amenaçades, la SVO considera necessària l'exclusió d'alguns ocells del llistat d'espècies cinegètiques de la Comunitat Valenciana i la seua protecció per la delicada situació en la qual es troben.

Segons indiquen, la tórtora eurasiàtica (Streptopelia turtur), el roncadell (Spatula querquedula), la judia (Vanellus vanellus), la xixella (Columba oenas) i la gralla (Corvus monedula) no presenten poblacions suficients per a desenvolupar el seu aprofitament cinegètic. "La mateixa Generalitat disposa de dades del declivi d'aquestes espècies des de fa més de vint anys", denuncien.

En la documentació elaborada pel Servei de Vida Silvestre per a la revisió del catàleg, reconeix que diverses d'elles compleixen els criteris per a ser considerades amenaçades, "però es descarta atorgar-los protecció amb la sorprenent excusa que són espècies cinegètiques i que qualsevol modificació hauria de ser abordada en un procés independent al qual s'està realitzant".

En aquest sentit, la SVO i altres col·lectius ja van sol·licitar en altres ocasions durant els últims anys l'exclusió de diverses espècies del llistat cinegètic, i mai es va obtindre resposta per part de la Generalitat. Per això manifesta el seu profund malestar respecte a la deixadesa de l'administració valenciana en la protecció d'espècies en declivi.

S'ha perdut el 60% de la població de la tórtora europea

El cas de la tórtora eurasiàtica, la Comissió Europea té obert un procediment d'infracció a Espanya per continuar permetent el seu aprofitament cinegètic. En els últims 23 anys la Comunitat Valenciana ha perdut quasi un 60% dels efectius poblacionals d'aquesta espècie i des de 1980 la seua àrea de distribució s'ha reduït quasi a la meitat. A més, la Generalitat ha assenyalat que el nombre de captures cinegètiques d'aquesta espècie mostra una tendència molt negativa en els últims anys. "Per tot això, compleix els requisits per a estar catalogada com a 'vulnerable', però l'única cosa que s'ha fet és establir una veda temporal de la seua caça", expliquen des de la Societat Valenciana d'Ornitologia

"Injustament perseguides"

La SVO assenyala que la xixella es caça pel simple fet de ser això, un colom, i la gralla per ser un còrvid, a pesar que la seua carn no es consumeix. Ambdues han patit un fort declivi poblacional en el temps i les seues poblacions es troben molt fragmentades. Les seues poblacions actuals s'estimen en menys de 300 parelles per al cas de la gralla i a penes 65 parelles de la xixella a la província València.

A la vora de l'extinció

Segons els censos oficials, la judia i el roncadell ja es trobaven a la vora de la seua extinció com a espècies nidificants al territori valencià quan es van incloure en el llistat d'espècies cinegètiques. Són ocells que acudeixen a passar l'hivern al nostre territori en nombre reduït, però unes poques parelles es reprodueixen ací. L'any passat només es van comptabilitzar dues parelles de roncadell i la judia ja havia desaparegut del territori valencià com a espècie reproductora. Fins i tot en l'informe tècnic elaborat per la Generalitat es reconeix que la judia compleix els criteris per a estar catalogada 'en perill d'extinció', però es rebutja aquesta possibilitat per ser cinegètica. "Això resulta incomprensible i, al mateix temps, alarmant", denuncien.

També et pot interessar