La ciutadania acull una Senyera que enguany ha tingut dos portadores

La insígnia s’obri pas pel centre de la ciutat en una processó cívica que ha recuperat l’itinerari habitual i que ha fet parada a la catedral per al "Te Deum"

Papi Robles avança amb la Reial Senyera / À Punt NTC

Obrint-se pas entre el formiguer de vianants que atapeïen el centre la ciutat, la Reial Senyera aportava la nota de color a una jornada grisa. La insígnia dels valencians novament complia amb la tradició del Nou d’Octubre. Puntual a la cita, la Senyera ha baixat pel balcó d’Ajuntament de València per a emprendre el recorregut tradicional, que l’ha portada fins a la catedral —on ha tingut lloc el "Te Deum"— i posteriorment fins al Parterre, on s’ha celebrat l’homenatge a Jaume I. L’encarregada de portar-la era Papi Robles, del grup municipal de Compromís, encara que li l’ha cedida a l’alcaldessa a la porta de la catedral.

Papi Robles, minuts abans d’agafar la insígnia a les portes del consistori, manifestava estar tranquil·la i no sentir massa pressió per ser l’escollida per a transportar la Senyera de díhuit quilos. “Confie en l’equip tècnic, per a mi és un dia en què els regidors podem exemplificar el servei públic i oferir la Senyera a tot el món”, afirmava en declaracions a À Punt.

El públic que seguia la processó esclata en aplaudiments al pas de la Senyera pel centre de València
El públic que seguia la processó esclata en aplaudiments al pas de la Senyera pel centre de València / Ajuntament de València

Amb el canvi de portadora, les dos regidores complien amb els plans previstos, ja que la portaveu de Compromís no volia entrar la Senyera a la catedral apel·lant a l’aconfessionalitat de les administracions públiques. “Complirem amb la tradició, amb llibertat i respectant tot el món, com vam parlar”, explicava davant dels micròfons d’À Punt l’alcaldessa valenciana, María José Catalá, a l’inici de la processó cívica.

Precisament va ser ella qui, en assumir el govern municipal l’any passat, va recuperar el "Te Deum" en el recorregut de la processó cívica perquè el govern anterior, presidit per Joan Ribó (Compromís), l’havia suprimit. Així, davant de la porta dels ferros, Catalá s’ha posat els guants blancs i ha recollit la Senyera per a fer-la avançar pel corredor del temple, on s’ha celebrat el cant d’acció de gràcies en valencià.

L'alcaldessa de València trau la Senyera de la catedral, després del Te Deum, per a cedir-li-la a Papi Robles
L'alcaldessa de València trau la Senyera de la catedral, després del Te Deum, per a cedir-li-la a Papi Robles / À Punt NTC

Després d’esta parada, la marxa amb la Senyera ha seguit, ja en mans de Papi Robles, per la plaça de la Reina i el carrer de la Pau, fins a arribar a la plaça d’Alfons el Magnànim, on estava prevista la segona parada de la processó cívica. D’esta manera es recuperava el recorregut habitual de la processó cívica, donat que l’any passat les obres de la plaça de la Reina el van alterar.

Envoltada per representants de la societat civil i de la classe política —entre els quals estaven el president de la Generalitat, Carlos Mazón, alguns consellers, la presidenta de les Corts, Llanos Massó, o la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé—, la Senyera ha parat uns minuts sense inclinar-se, com mana la tradició, per a retre un breu homenatge davant l’escultura de Jaume I.

En finalitzar, la processó ha emprés l’etapa final del recorregut, pel carrer de les Barques, fins a la plaça de l’Ajuntament, on ha tornat al seu emplaçament. 

També et pot interessar

stats