Directes
Ara en la televisió
ZOOM
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

La ciutadania pot fer propostes per al parc de Desembocadura de València

El veïnat pot fer aportacions, fins al dia 8 de gener, per a millorar les cinc propostes finalistes

El port de València mostra en l'edifici del Rellotge els cinc projectes finalistes / Europa Press

El veïnat pot fer aportacions fins a aquest diumenge, dia 8, a les cinc propostes finalistes del concurs de disseny internacional de projectes per a la creació del parc de Desembocadura de la ciutat de València, de les quals eixirà el pla per a donar solució a la connexió verda del llit del Túria amb els Poblats Marítims.

L'alcalde, Joan Ribó, ha animat la ciutadania a participar per a "millorar" i "arribar al màxim consens" en "un projecte molt important per a València".

Les propostes finalistes seleccionades pel jurat són les titulades "Ombra, riu i conviu", "Sendes d’aigua", "Riu-diversitat", "(Con)fluir" i "Verd-marí". Les cinc s'exposen públicament, de manera presencial i digital, a fi que la ciutadania i les organitzacions que ho consideren facen arribar observacions i suggeriments que permeten enriquir-les.

L'alcalde ha instat el veïnat a participar en aquest procés per les implicacions que el parc de Desembocadura té al municipi. En primer lloc, "acabar el parc del riu Túria, un dels més importants d'Europa en aquests moments", amb més de 123 hectàrees, quasi deu quilòmetres d'usos molt diversos. D'altra banda, suposarà la connexió amb l'Albufera.

Segons Ribó, "tots els problemes que l'ampliació del port ha causat a Natzaret d'alguna manera es reparen i el veïnat pot dir que sí que s'ha quedat sense platja, però tindrà un riu de qualitat i un parc dels millors de València".

En aquest context, l'alcalde ha agraït al Port de València la cessió de quasi 80.000 metres quadrats de terrenys i l'aportació econòmica que realitzarà per a la infraestructura verda.

Els equips redactors podran incorporar les aportacions ciutadanes a l'hora de redactar els projectes en l'última fase del concurs, que conclou el pròxim 3 de febrer. Una vegada rebuda tota la documentació, el jurat emetrà la decisió definitiva entorn del mes de març.

El guanyador serà premiat amb l'adjudicació del contracte de redacció del projecte i direcció d'obra de la primera fase: les 9,3 hectàrees que arriben al port, amb un pressupost de 16,7 milions d'euros, dels quals l'Autoritat Portuària aportarà una part. S'estima un termini de huit mesos per a la redacció del projecte des que se signe el contracte, i un termini d'execució de 24 mesos des de l'adjudicació.

Amb el parc de Desembocadura es planteja una visió conjunta de tot el Jardí del Túria. L'àmbit d'actuació del futur parc comprén 245.000 metres quadrats, des del pont de l'Assut de l’Or fins a Natzaret, i representarà una inversió que està voltant de 35 milions d'euros.

Les cinc propostes

La proposta presentada amb el lema "Ombra, riu i conviu" desenvolupa una infraestructura verda-blava ordenada al llarg de tot l'àmbit i incorpora recorreguts ciclistes i per als vianants. És un corredor ecològic que potencia les relacions ambientals amb l'horta, a més de la integració amb la ciutat.

La proposta presentada amb el lema "Ombra, riu i conviu" / À Punt

La finalista "Sendes d’aigua" planteja la presència de l'aigua, que es manifesta a través de diversos elements, com séquies, marjals, riu i platja, diferenciant el tram entre l'Assut de l’Or i l'eixida a la mar, del tram que es proposa a Natzaret, on es dissol el riu recreant la platja simbòlica del barri i les séquies de la ciutat.

La proposta finalista "Sendes d’aigua" / À Punt

La tercera proposta, "Riu-diversitat", presenta tres paisatges per a la renaturalització del Túria com a fil conductor, amb un parc de ribera en continuïtat amb els trams anteriors del llit, un parc d'horta amb la incorporació de parcel·lacions en resposta a la trama ja edificada, i finalment el parc del Mareny, que posa en relació la ciutadania amb la mar.

La proposta "Riu-diversitat" / À Punt

El projecte "(Con)fluir" incorpora paisatges de ribera al llarg de tot el llit, que s'articulen a continuació amb el paisatge mediterrani, on se situen zones d'esplai o espais programables. En la zona de Natzaret es genera un espai en contacte amb la làmina d'aigua de la mateixa eixida a la mar, com una platja fluvial inundable.

La proposta "(Con)fluir" / À Punt

Finalment, "Verd-marí" planteja un primer paisatge fluvial en el qual es ramifiquen i estenen els fluxos d'aigua en aiguamolls amb vegetació de ribera per a la depuració de l'aigua. Aquest paisatge es transforma en un paisatge portuari que es renaturalitza, i que culmina en un tram final sense presència d'aigua, on es recrea el paisatge de la Devesa, amb topografia suau com a barrera enfront de la zona portuària.

Proposta "Verd-marí" / À Punt

També et pot interessar