Directes
Ara en la televisió
TERRES DE CINEMA

A la ciutat de València es deté un agressor per violència de gènere cada 32 hores

Les últimes dades que ha facilitat l'Ajuntament de València confirmen que entre els mesos de gener i abril s’han dut a terme 89 detencions

Un detingut per la policia / Shutterstock

La violència de gènere continua sent un dels principals problemes de seguretat de la ciutat de València. Les últimes dades que ha facilitat la Regidoria de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València així ho confirmen. Des que va començar l’any s’han dut a terme 89 detencions per violència de gènere, és a dir, una detenció cada 32 hores.

D’altra banda, també s’han produït 36 detencions per violència domèstica, 47 per infringir ordres d'allunyament en vigor de casos de violència de gènere i huit per infringir ordres d'allunyament en casos de violència domèstica. I també preocupa una altra dada: un detingut al mes per agressions sexuals, quatre en total des de l’inici d’any.

La llei orgànica del 2004 defineix com a violència de gènere tot acte de violència física o psicològica exercida contra una dona per l'home que siga o haja sigut el seu cònjuge. En canvi, la violència domèstica és qualsevol acte de violència física o psicològica exercida tant per un home com per una dona, en l’àmbit familiar sobre altres membres de la família (fills, filles, germans, progenitors, etc). Però, com recorda la fiscal Susana Gisbert, en la majoria dels casos de violència intrafamiliar, la víctima és la mare i després, els fills i filles.

“Són dades que evidencien de nou la magnitud del problema al qual ens enfrontem, un problema que amenaça diàriament centenars de dones a la nostra ciutat, que els provoca un sofriment inimaginable a elles, a les seues famílies, als seus fills, una por que no podem tolerar, que atempta contra drets fonamentals” manifestava Aarón Cano, regidor de Protecció Ciutadana.

Cano admetia també com la pandèmia ha afectat la situació de vulnerabilitat en la qual es troben les dones que , en alguns casos, “estan convivint amb els seus agressors, en unes condicions extremes, per la situació econòmica tan difícil a la qual s'enfronten milers de famílies” reflexionava el responsable de Seguretat Municipal en el consistori.

De fet, el Grup d’Atenció al Maltracte (GAMA), que actualment protegeix més de 1.200 dones a la ciutat, ha dictat 147 noves ordes de protecció entre els mesos de gener i abril d'enguany, 15 ordes de protecció per violència domèstica i set per agressions sexuals. L’any passat, a tota la Comunitat Valenciana, es van dictar 4.755 ordes de protecció i 22.000 denúncies, a causa dels quals hi ha actualment més de 900 interns en centres penitenciaris.

L’any de la pandèmia cauen les denúncies però s’incrementen les consultes al 016

L'any de la pandèmia la xifra de víctimes per violència de gènere s'ha reduït de manera significativa, en especial durant els mesos en què la mobilitat va estar restringida per alguns dels dos estats d'alarma.

En concret, durant el 2020, a la Comunitat Valenciana es van registrar 4.473 dones com a víctimes d'aquest tipus de violència, un 8,9% menys que l'any anterior, segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística aquesta setmana.

Un descens, però, que els experts no interpreten com una relaxació del perill, sinó que està motivada per les dificultats afegides que han tingut les dones víctimes de violència de gènere per a denunciar que estaven patint agressions durant la pandèmia. De fet, tot i la caiguda de les denúncies, les telefonades al 016 es van incrementar un 14,8% el mateix període.

Telefonades al 016 i denúncies per violència de gènere a la Comunitat Valenciana

També et pot interessar