Claus del nou DNI digital: com es pot obtindre i per a què es pot usar o no
El document al mòbil és “complementari” al suport físic i, en cap cas, substitueix el tradicional
La Policia Nacional ha activat este dimecres al matí MiDNI, l'aplicació oficial que permet obtindre el DNI en suport digital i, per tant, acreditar la identitat d'una persona per mitjà d'un telèfon mòbil en tràmits presencials, com pot ser un contracte d'arrendament, una firma al notari o certificar la majoria d'edat.
El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat hui el reial decret aprovat dimarts pel Consell de Ministres que regula l'expedició del DNI tant en format físic com, per primera vegada, en format digital. Des de la Policia Nacional expliquen que és una millora “substancial” en el servei de documentació de la ciutadania i qualifiquen el DNI digital de “salt qualitatiu” en el projecte d'identitat digital que, de manera gratuïta, converteix un telèfon en un suport d'identitat “indubtable”.
No obstant això, deixen clar que el DNI en el mòbil és “complementari” al document en suport físic i, en cap cas, el primer substitueix el tradicional, que ha de ser renovat una vegada caduque i denunciat en cas de pèrdua o robatori.
Per a què es pot usar?
Segons ha detallat la Policia Nacional en el nou portal MiDNI, el document digital té el mateix paper que el DNI en format targeta. Serveix, per tant, com a instrument que acredita de manera indubtable la identitat del ciutadà, tal com li reconeix la legislació espanyola.
Entre altres coses, es pot usar per a:
- Acreditar presencialment la identitat
- Exercir el dret al vot
- Establir qualsevol classe de relació jurídica
- Signar escriptures al notari
- Dur a terme tràmits administratius presencials en universitats i centres docents, tant públics com privats
- Acreditar la majoria d'edat
- Obrir un compte bancari
- Registrar-se en un hotel
- Llogar un vehicle
- Comprar entrades o bitllets nominatius que requerisquen identificar el titular interessat
- Transaccions comercials presencials
- Accedir a diferents locals d'espectacle, com cinemes, teatres, concerts, etc.
- Retirada de medicaments en farmàcies
Per a què no es pot usar?
De moment, no hi ha possibilitat d'operacions d'autenticació remota o firma. Tampoc es pot utilitzar com a document de viatge electrònic, ni per a acreditar la identitat de manera remota.
Per tant, amb el DNI en el mòbil no es pot:
- Acreditar la identitat a través d'internet
- Acreditar la identitat de manera presencial sense connexió de dades
- Presentar-lo com a document de viatge electrònic per a travessar fronteres
- Acreditar la identitat en altres països
- Fer gestions telemàtiques d'autenticació i/o firma electrònica
Com es pot obtindre?
El primer requisit per a obtindre el DNI en el mòbil és disposar d'un DNI amb certificat electrònic en vigor; és a dir, comptar amb les claus de verificació. Això és necessari per a fer el registre previ, imprescindible per a vincular de manera inequívoca la identitat d'un ciutadà a un número de telèfon mòbil. Es pot fer a través del web www.midni.gob.es, en els llocs d'actualització de documentació (PAD) existents a comissaries de policia o ajuntaments i en qualsevol de les 290 unitats de documentació de la Policia Nacional.
Una vegada completat el registre, el ciutadà podrà descarregar l'aplicació MiDNI, l'única oficial amb suport legal que impedeix la manipulació o falsificació de les dades. En l'alta es verifica que el DNI està associat a un número de telèfon per mitjà de codis d'un sol ús que l'usuari ha d'utilitzar per a finalitzar la vinculació correcta. Únicament es pot associar un DNI a un número de telèfon mòbil. Si es canvia de mòbil, amb el nou terminal el ciutadà haurà de tornar a fer el registre i la descàrrega de l'aplicació. I en cas que el document físic estiga extraviat, perdut o haja sigut sostret, la informació no estarà disponible si s'ha denunciat.
Amb l'aplicació MiDNI ja descarregada i sempre amb la condició que hi haja connexió de dades, el ciutadà podrà fer ús de l'aplicació. No veurà en la pantalla de mòbil una imatge del DNI, sinó un codi QR en el qual triarà quines dades vol mostrar en funció de l'ús que vulga donar en cada moment, la qual cosa incrementa la privacitat del ciutadà.
Les tres opcions disponibles són: DNI edat, que mostrarà la fotografia, el nom i la majoria d'edat; DNI simple, que reflectirà la fotografia, el nom, cognoms, el sexe i validesa del DNI, i DNI complet, que mostra totes les dades del document físic. Una vegada elegit el nivell d'informació sol·licitat, l'aplicació genera un codi QR que es mostra en la pantalla del telèfon del titular del DNI.