El claustre de professors del conservatori de Catarroja se celebra al carrer com a protesta
El professorat demana que s'adeqüe el centre després de la DANA o que se'ls deixe treballar en un altre espai
El Conservatori de música de Catarroja ha représ l’activitat docent presencial d’una forma molt particular. Els 52 professors i professores han celebrat el claustre docent per a tancar el primer trimestre del curs abans de Nadal al carrer, en el que han anomenat un "claustre protesta".
La justificació que ha esgrimit el professorat és que el centre continua sent un punt roig, al qual no els està permés entrar i, tot i que diverses associacions del municipi els han oferit espais i material per fer classe, des de la Conselleria d’Educació se’ls ha denegat eixa opció en considerar que el servei públic s’ha de prestar en instal·lacions públiques.
Com ha explicat a À Punt NTC un dels professors del centre, Juanfra Arrué, “no tenim espais físics ni tenim material com els pianos”. És per això que, arran de la necessitat de reunir-se per a tancar les avaluacions abans que acabe l’any, han decidit ocupar el carrer “perquè, com que s'ha d'ocupar un espai públic, això ens limita molt. Hui de matí tots els col·legis estaven ocupats i nosaltres no hem pogut estar a casa per la inacció i a falta d’interés”, manté.
El conservatori conserva en perfecte estat les tres plantes superiors, però l’aigua ha desfet per complet el soterrani, on es troba l’auditori, el magatzem, l’arxiu i les sales de gravació. Tot i que van intentar netejar, diuen, en un determinat punt els bombers els van indicar que no era un espai segur i que, per a buidar-lo, calia el treball de maquinària i personal especialitzat.
La planta baixa, que encara té espais en els quals ningú ha entrat, continua amb uns trenta centímetres d’aigua i fang que fan que la humitat afecte les plantes superiors i es generen situacions d'insalubritat. A més, en tot l’edifici falta per reparar la instal·lació elèctrica.
L’Ajuntament i la Generalitat acorden que efectius de l'UME netejaran el centre
Precisament, una de les reivindicacions és que la Generalitat, que té les competències del centre, es faça càrrec al més prompte possible de la reparació de la instal·lació elèctrica, que s’ha de canviar pràcticament per complet.
L’altra demanda és la neteja dels espais més danyats, que, segons ha pogut saber À Punt, l’Ajuntament ha negociat amb la Conselleria d’Educació i s'ha acordat que la farà “pròximament amb efectius de l'UME”.
L’Ajuntament és el titular de l’Auditori Municipal, que comparteix espai amb el Conservatori, de titularitat de la Generalitat, en un mateix edifici, tot i que amb accessos diferenciats. Per això, una de les línies d’acció era la d’unir esforços per a netejar els dos espais alhora, i oferir els recursos que ja treballaven a l’Auditori perquè treballen també al Conservatori.
Este divendres, tant l’alcaldessa Lorena Silvent com els regidors de Cultura i d’Educació i el vicealcalde, han acudit al claustre per donar suport al professorat en les reivindicacions.
Alguns professors i professores és el primer dia que han anat al centre, perquè des del 29 d’octubre fan classe telemàticament vora el 40% dels docents. Asseguren que, si després de les vacances de Nadal no hi ha hagut solució a esta situació, es plantejaran prendre accions perquè cada dia, diuen, s’esborren alumnes per a canviar-se a altres centres on sí que poden assistir a classe en condicions.