Què cobreix l'assegurança de la llar en cas d'incendi?

La major part tenen unes prestacions comunes, encara que no totes inclouen les mateixes. És important saber si la pòlissa cobreix només el continent o també el contingut de l'habitatge, ja que la indemnització pot variar en funció d'això.

Els bombers treballen amb grues en la façana de l'edifici
Els bombers treballen amb grues en la façana de l'edifici / Reuters

Després del devastador incendi de dos edificis a València sorgeixen nombrosos dubtes sobre si els propietaris afectats estaran coberts per l'assegurança de llar o no i què cobreix la pòlissa en una situació tan extrema on l'edifici ha quedat inhabitable.

A més, és fonamental que els afectats sàpiguen quins passos cal seguir davant una situació perquè el procés siga el més àgil possible. Encara que saber les causes que han provocat el sinistre serà fonamental per a determinar en aquest cas concret, què ocorre, expliquen des del comparador Rastreator.

La major part de les assegurances d'incendi tenen unes prestacions en similars, encara que no tots inclouen les mateixes. Els danys que solen incloure les clàusules de les empreses asseguradores amb cobertura d'incendi són els que causen pròpiament les flames en un sinistre.

El foc pot destruir tot l'habitatge o una part, és a dir, el que s'anomena contingut en l'assegurança de llar (tots els béns que es troben a l'interior d'un habitatge. Des dels mobles i electrodomèstics fins a la roba i els aliments) i el que s'anomena continent (el conjunt de tots els elements de la construcció i estructura d'un edifici o habitatge).

Normalment, l'import màxim que paga l'asseguradora està establit en les condicions de la pòlissa i algunes asseguradores ofereixen fins al 100% del capital assegurat.

També és important saber si la pòlissa cobreix només el continent o també el contingut de l'habitatge, ja que la indemnització pot variar en funció d'això. Per a saber si està cobert, abans cal determinar les causes que han provocat el sinistre perquè dependrà de com s'ha ocasionat.

Un habitatge totalment destruït

Davant la dramàtica situació que l'habitatge haja quedat totalment destruït per un incendi, com és el cas de València, pot ser que el propietari opte per cobrar la pòlissa establida i buscar un altre habitatge o bé reconstruir la casa sempre que siga possible.

En aquests casos, les assegurances de llar solen establir límits a la quantitat màxima a reclamar, si bé les pòlisses més completes solen assumir el cost total de la reconstrucció de l'habitatge.

D'altra banda, mentre es busca una solució després del sinistre, les persones afectades necessiten un lloc on viure fins que la situació torne a la normalitat, un procés llarg i psicològicament complex.

Encara que en moltes ocasions són les mateixes autoritats locals o la solidaritat de familiars, amics i veïns les que s'encarreguen d'ajudar, és fonamental saber que hi ha algunes companyies que cobreixen el cost d'un altre allotjament (hotel o apartament) durant el temps que duren les reparacions a la casa o es busca un altre habitatge.

D'altra banda, s'haurà d'avaluar si l'incendi ha sigut fortuït o intencionat, perquè en aquest últim cas es descarten les reclamacions.

Posteriorment, es realitza un balanç dels danys, i la pòlissa s'encarrega de restaurar l'habitatge. És crucial revisar si la cobreix tant el continent com el contingut i si inclou despeses d'extinció de l'incendi.

És obligatori contractar una assegurança de la llar a Espanya?

L'assegurança de llar no és obligatòria en la majoria de les circumstàncies. Només ho és amb la hipoteca, ja que les entitats bancàries exigeixen una pòlissa contra incendis com a requisit per a accedir al crèdit hipotecari.

Així i tot, és una de les assegurances amb major demanda a Espanya per darrere de l'assegurança del cotxe, que sí que és obligatòria.

A més, les comunitats de veïns també solen comptar amb assegurances que cobreixen els problemes originats en les zones comunes pel que, en funció de l'origen de l'incendi, serà una assegurança o una altra el que es faça càrrec del sinistre.

També et pot interessar

stats