Directes
Ara en la televisió
CIUTATS DESAPAREGUDES
Ara en la ràdio
UNA HABITACIÓ PRÒPIA T2 (reemissió)

El col·lectiu fester encaixa amb sorpresa l’ajornament i els partits es mostren comprensius

La patronal reclama mesures de suport econòmic per a compensar els perjuís que patirà el sector.

El col·lectiu fester encaixa amb sorpresa l’ajornament i els partits es mostren comprensius

La històrica decisió d’ajornar les Falles i la Magdalena, que ha adoptat la Generalitat aquest dimarts com a mesura preventiva per a frenar els contagis per coronavirus, ha deixat en xoc el col·lectiu fester, encara que s’ha mostrat comprensiu amb la situació. La classe política ha mostrat el suport a la Generalitat.

L’ajornament de les Falles obri un panorama “complex” per a les comissions falleres. El president de la Federació de Falles de la Secció Especial de València, Rafa Mengó, ha afirmat en el 20 h NTC que a les comissions “els ve un problema impressionant”, que hauran de resoldre en els pròxims dies, ja que a moltes comissions els ha sobrevingut la notícia amb els envelats muntats i els monuments al carrer.

“Ja hi ha places abarrotades amb peces de falles i en aquests moments apleguen a la ciutat góndoles amb monuments per la carretera”, apuntava el representant de les comissions d’Especial. Mengó ha afegit que un dels primers problemes a què s’enfrontaran serà el de guardar els monuments, encara que ha comprés aquesta mesura encaminada a garantir la salut pública.

A Castelló, Chema Prades, pregoner de les festes de la Magdalena d’enguany, a pesar de mostrar-se entristit per la notícia, ha admés que la salut és prioritària: “Encara que nosaltres estem afectats per una festa, hi ha gent que està afectada per la salut, i això és el primer”.

Serioses repercussions econòmiques

Un altre dels sectors que quedarà directament afectat per l’ajornament de la festa serà el turístic. El president d’Hosbec, Toni Mayor, ha assegurat que, objectivament, no poden opinar sobre un assumpte sanitari, però sí que s’ha pronunciat des d’un punt de vista econòmic. Les Falles i la Magdalena suposen un dels moments “més transcendents” de l’any per als hotels. “Sentimentalment i econòmicament és un colp molt dur per a tota la Comunitat Valenciana”, ha afegit.

Pel que fa a la patronal autonòmica, la CEV, plantejarà al Ministeri de Treball que s’adopten mesures específiques per a afrontar la situació creada per l’ajornament. De fet, el president Salvador Navarro ja ha anunciat que es reunirà amb representants dels hotelers, els hotels i les agències de viatges per a abordar la situació.

Suport unànime dels partits

La presidenta del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, ha assegurat que donen suport a la decisió de la Generalitat. Així i tot, ha matisat que els hauria agradat que el cap del Consell haguera informat els grups polítics per a “conéixer les decisions que afecten a tots”.

Per la seua banda, el síndic de Ciutadans, Toni Cantó, ha afirmat estar vivint un “dia trist, per a la nostra història i les tradicions”, però ha admés que “la prioritat és la seguretat i la salut”. En la mateixa línia s’ha mostrat Fran Ferri, síndic de Compromís, que apuntava en el seu compte de Twitter: “La salut de les persones, per damunt de tot. Vivim una situació extraordinària on cal actuar amb serenitat i seguint sempre el criteri dels experts”.

En Unides Podem, la síndica Naiara Davó, ha admés que no havia sigut una decisió fàcil, “però s'imposa la responsabilitat”, i la Generalitat ajorna les Falles i la Magdalena.

També et pot interessar