El col·lectiu LGTBI demana que els Gay Games no se celebren a València i que es busque una ciutat "més adequada i respectuosa"

Acusen l'ajuntament de "segrestar" l'esdeveniment i lamenten que quede "buit de valors"

València, ciutat candidata finalista a acollir els Gay Games 2026
Imatge d'arxiu de la candidatura de València / @generalitat (X)

La Fundació València Diversitat, formada pels col·lectius Lambda, Avegal i el Club Esportiu LGTBI+ Dracs València, ha sol·licitat a la federació responsable dels Gay Games que "reconsidere" la seua decisió de celebrar els Gay Games 2026 a València i li ha demanat que busque una ubicació "més adequada i respectuosa" amb els drets LGTBIQ+.

En un manifest publicat este dijous, València Diversitat carrega contra la decisió de continuar endavant amb la celebració "sense la participació ni el suport de les persones LGTBIQ+ ni les organitzacions que les representen", la qual cosa, assenyalen, "col·labora amb el blanqueig en contra dels col·lectius més discriminats".

Lamenten que el nou enfocament estiga "buit de valors" i haja sigut "segrestat per part de la dreta i la ultradreta". Segons han escrit, s'ha volgut trencat amb el plantejament original que arreplegava el foment de la diversitat i la participació de persones trans, l'autodeterminació de gènere o la ruptura amb el binarisme en les categories de participació, a més de la involucració de persones de totes les edats, capacitats i orígens. "Els Gay Games han deixat de ser uns 'Jocs de la Diversitat' per a convertir-se en un torneig esportiu més, sense cor i venut al millor postor a canvi de turisme, comerç i festa", denuncien.

L'agrupació d'associacions LGTBI considera que es tracta d'un "assalt directe al col·lectiu" i que s'ha pretés deixar-lo de banda. En esta línia, argumenten que "ningú entendria la celebració del 8 de març, Dia de la Dona, sense la participació activa de les dones i els col·lectius feministes" o, afegeixen un altre paral·lelisme, "l'1 de maig sense ser organitzat per sindicats i altres associacions de persones treballadores". Així, critiquen la mateixa federació responsable de la competició per haver anunciat que continuarà endavant amb les noves circumstàncies i insisteixen en el fet que no es pot tolerar "l'ús dels Gay Games com una ferramenta per al pinkwhashing polític o per a legitimar governs que soscaven els drets fonamentals". Per això, demanen qualsevol persona individual o agrupació de qualsevol classe que s'adherisquen al manifest per a donar suport a la seua posició.

També et pot interessar

stats