Comença a arribar l’ajuda a Myanmar, on el terratrémol deixa ja més de 1.600 morts

Després de 48 hores, les tasques de rescat entren en una fase crítica i disminueix la possibilitat de trobar supervivents

Un equip de rescat busca supervivents entre els enderocs d'un edifici a Bangkok
Un equip de rescat busca supervivents entre els enderocs d'un edifici a Bangkok / Patipat Janthong (Reuters)

L’ajuda internacional ja està arribant a Myanmar, el país que s’ha endut la pitjor part del terratrémol de magnitud 7,7 que va sacsejar el sud-est asiàtic este divendres. Segons les últimes dades facilitades per la junta de govern militar, a Myanmar han mort 1.644 persones, n'hi ha 3.408 ferides i 139 desaparegudes.

Però s’espera que estes xifres puguen variar perquè, tres dies després del sisme encara no tenim un retrat complet dels danys que ha deixat en este país. Mandalay, la ciutat més pròxima a l'epicentre i la segona més poblada del país, pateix un grau de destrucció considerable, amb desenes d'edificis afonats, parcialment o totalment. Només en esta ciutat, s'ha informat d'almenys 694 morts.

De fet, l'elevat nombre de persones desaparegudes fa pensar que la xifra definitiva de víctimes superarà de llarg l'últim balanç oficial. La població, encara espantada, prefereix dormir al ras per por de les rèpliques, que són contínues. Precisament este diumenge, Mandalay ha patit una nova rèplica del sisme, esta vegada de 5,1, amb l'epicentre a 28 km al nord-est de la ciutat i un hipocentre a 10 km de profunditat, segons ha informat el Servei Geològic dels Estats Units (USGS, per les seues xifres en anglés). De moment, les autoritats de Myanmar no han informat de víctimes o danys materials per esta nova sacsejada.

Segons l'últim recompte del servei meteorològic de Tailàndia, que també s'ha vist afectat pel terratrémol, hi ha hagut unes 170 rèpliques fins a este diumenge, totes de magnitud inferior al primer sisme.

Centenars de rescatistes de diversos països han començat a buscar supervivents a les regions més afectades pel terratrémol este diumenge, segons ha informat el canal de televisió oficial MRTV, al servei de la junta militar.

La junta, que va declarar l'estat d'emergència en les sis regions més devastades pel sisme, ha mostrat este diumenge imatges de l'arribada i desplegament d'equips procedents de països com ara Rússia, la Xina, l'Índia, Singapur, Tailàndia i Hong Kong en llocs com Mandalay.

Estes forces internacionals se sumen a les tasques de salvament de víctimes i remoció d'enderrocs quan entren en una fase crítica després de complir-se 48 hores després del sisme. Perquè a mesura que avança el temps, disminueixen les possibilitats de rescatar persones amb vida.

Vora 20 milions de persones afectades

Segons els càlculs de les Nacions Unides, el terratrémol ha afectat, de diferents maneres, uns 20 milions de persones, només a Myanmar. Una xifra que representa un terç de la població d’este país que ja travessava una profunda crisi política i econòmica des del colp militar de 2021.

Entre els danys documentats fins ara per l'organisme multilateral destaquen 1.690 cases, 670 monestirs, 60 escoles i tres ponts importants que s’han esfondrat totalment o parcialment.

L’ONU ha demanat als militars, que no controlen tot el país, que paren els atacs a les milícies rebels per a facilitar la distribució de l'ajuda internacional, perquè la destrucció de carreteres i hospitals també complica la tasca humanitària.

Continuen els rescats a Bangkok

A Tailàndia, que també va ser afectada pel terratrémol, continuen també els rescats en els edificis tres nits seguides ja. Només a la capital, Bangkok, hi ha almenys 17 morts i 32 persones ferides, mentre que les desaparegudes en són ja 83, segons l’última actualització de dades de les autoritats locals.

En l'edifici de 30 pisos en construcció que es van afonar a causa del sisme hi ha encara desenes d'obrers atrapats. Fins ara, les càmeres tèrmiques n'han localitzat 15 amb vida, però recuperar-los és molt complicat.

La primera ministra, que ha recorregut la zona afectada, s'ha compromés a endurir la legislació antisísmica. Bangkok té edificis molt alts que han patit l'envestida del terratrémol tot i estar a més de 1.000 quilòmetres de l'epicentre.

Supervivents del terratrémol caminen entre els enderrocs a Mandalay (Myanmar)
Supervivents del terratrémol caminen entre els enderrocs a Mandalay (Myanmar) / Stringer (Reuters)

També et pot interessar

stats