Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El ritual del foc redueix a cendres les Falles de la pandèmia

A causa del toc de queda, la nit de la Cremà s'ha avançat enguany. A les 20:00 hores les flames començaven a devorar les falles infantils i a les 23:00, el foc consumia la Meditadora, la millor metàfora d'aquest llarg cicle faller

La Meditadora, envoltada de flames durant la Cremà de les Falles 2021 / Kai Försterling / EFE

València i 17 municipis més han acomiadat aquest diumenge les Falles més atípiques de la història. Ho han fet 901 dies després de les últimes festes, i amb l'emoció de veure com la tendresa, l'humor, les pors i els somnis dels seus monuments han quedat reduïts a cendres. Només al Cap i Casal s'han cremat 764 monuments plantats per tota la ciutat. 

A causa de les restriccions sanitàries i el toc de queda, que es manté des de la 1:00 fins a les 6:00 hores, la nit de la Cremà s'ha avançat i ha modificat tots els horaris. Les primeres falles que s'han deixat tocar pel foc i el seu efecte purificador, tan desitjat en aquests temps de pandèmia, han sigut les prop de 380 falles infantils, que han començat a cremar a les 20:00 hores, encara amb llum diürna i davant la mirada expectant de milers de fallers i falleres, en un ambient plenament estiuenc.

Així ha cremat la falla infantil de la comissió General Pando-Serrano Flores, de l'artista faller Joan Blanch. El monument ha homenatjat les expressions típiques valencianes ha tingut com a lema "Ieeeee!!!" i ha sigut distingida amb el cinqué premi d'especial.

Si a les 20:00 les flames començaven a devorar els monuments infantils, mitja hora després, a les 20:30, arribava el torn d'una altra falla infantil, però en aquest cas la guanyadora del primer premi de la Secció Especial, la falla "Germans", de Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, dissenyada per l'artista José Gallego.

Espectacle pirotècnic previ a la Cremà del monument "Germans" de la Falla Convent, primer premi de la Secció Especial infantil / À Punt NTC

El monument infantil de la falla Duc de Gaeta de la ciutat de València, que ha decidit indultar dos dels seus ninots a petició de la comunitat musulmana, també ha sigut past de les flames davant els ulls emocionats dels membres de la seua comissió.

La falla Duc de Gaeta durant la Cremà / À Punt NTC

A les 21:00 h, la fallera major infantil de València, Carla Garcia, de la falla Ramiro de Maeztu-Lleons (sector Camins al Grau), acompanyada de la seua cort d'honor, ha dit adeu amb llàgrimes als ulls a "Saps qui soc?", la falla infantil de la plaça de l'Ajuntament, obra de Ceballos & Sanabria.

La fallera major infantil de València i la seua cort d'honor, amb l'alcalde Joan Ribó, poc abans de la Cremà de la falla infantil de l'Ajuntament / Junta Central Fallera

Aquest monument s'ha botat foc d'una manera molt especial, amb un ninot anomenat Foc Penat, que un grup de la Universitat Politècnica de València ha elaborat amb palla d'arròs i que ha imprés en 3D.

Cremà de la falla infantil de l'Ajuntament de València / Junta Central Fallera
La fallera major infantil de València i la seua cort d'honor s'abracen després de la Cremà / Junta Central Fallera

El ritual del foc s'ha escenificat també en dèsset poblacions valencianes més, que no han volgut renunciar a celebrar les Falles enguany, tot i les nombroses restriccions. És el cas de Torrent, a l'Horta Sud, on la fallera infantil de la Falla La Plaça, ha encés la metxa del monument "Fills dels núvols". Creat per l'artista faller Pedro Rodríguez, ha guanyat el primer premi de la Secció Especial infantil de la localitat.

Cremà del monument infantil de la Falla La Plaça, a Torrent / À Punt NTC

Aquesta és una altra de les imatges icòniques que deixa la Cremà, amb el monument "Trencant les barreres" de la falla Cronista Vicent Beguer Esteve de Torrent, a l'Horta Sud, envoltat en flames. El monument és un cant a la diversitat sexoafectiva i que és un dels molts monuments que mostren com les Falles avancen pel camí de la igualtat

El bes de dues dones vestides de falleres d'una falla de Torrent (València) durant la Cremà / Biel Aliño

Amb les falles infantils reduïdes a cendra, ha començat la Cremà de totes les falles grans a les 22:00 h. Una d'elles ha sigut la falla Exposició-Misser Mascó, a la ciutat de València. La seua fallera major, Claudia Mas, ha encés la metxa que ha cobert de flames el monument "Extravagància", l'ambiciosa creació de David Sánchez Llongo i Josete Santaeulalia.

També ho ha viscut amb emoció Carolina Cifre Roig, fallera major de l'Antiga de Campanar, qui ha botat foc al monument "Hic sunt dracones", una obra de l'artista Carlos Carsí.

Cap a les 22:30 h s'ha encés la falla de Convent de Jerusalem-Matemàtic Marzal, que també ha quedat distingida amb el premi de la Secció Especial de les Falles 2021, pel monument "Desemmascarats", que va crear Pere Baenas.

I a las 23:00 h ha arribat el moment més esperat i catàrtic, quan el foc ha començat a apoderar-se de la imatge de la Meditadora, símbol de tot el que el món faller ha viscut en any i mig de pandèmia, l'esforç, la resistència i la resiliència.

La Meditadora, envoltada en flames durant la Cremà de les Falles 2021 / Kai Försterling / EFE

El monument del rostre tranquil i seré ha mort lentament davant la mirada atenta i emocionada de la fallera major, Consuelo Llobell, el president de la Generalitat, Ximo Puig i l'alcalde de la ciutat de València, Joan Ribó, que han presenciat amb solemnitat com es desmoronava presa del foc l'última peça de les Falles 2021.

La fallera major, Consuelo Llobell Frasquet, acompanyada de la seua cort d'honor, de l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, i del president de la Generalitat, Ximo Puig / À Punt NTC
València

També et pot interessar