Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Ajornat el juí pel cas de violència vicària ocorregut a Sueca el 2022

José Antonio Alapont va assassinar el fill d'onze anys amb l'objectiu de fer mal l'exparella i mare del xiquet. Les sessions es reprendran el 9 de gener

José Antonio Alapont comença el judici per l'assassinat del fill / À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de desembre 2023 - 06:30 Actualitzat: 18 de desembre 2023 - 11:38

El juí a José Antonio Alapont, el parricida de Sueca (Ribera Baixa) que va assassinar el fill amb la intenció de fer mal l'exparella, que estava previst que començara aquest dilluns, s'ha ajornat fins al 9 de gener. La decisió s'ha adoptat per a evitar que el jurat popular, que jutja el cas, haja d'estar incomunicat i fora de casa durant Nadal. Donada aquesta decisió, el jurat popular tampoc no s'ha constituït, es farà a partir de gener.

L'homicidi va tindre lloc el 3 d'abril de l'any passat al domicili de l'acusat, quan la mare va deixar Jordi, d'onze anys, amb son pare. Segons diu l'escrit de qualificació de la Fiscalia, Alapont va avisar el fill de l'agressió que estava a punt de fer i, a continuació, li va clavar 24 ganivetades. L'acusat tenia antecedents per violència masclista i una orde d’allunyament de la dona dictada pel jutjat de violència sobre la dona de Sueca. 

Per les ferides a les mans, l'informe recull que el xiquet intentava protegir-se, però la defensa va ser impossible per la força del pare. L'acusat, a més, va deixar que la criatura tocara a sa mare per telèfon, mentre es produïa l'agressió, i que per tant la mare fora testimoni via telèfon dels crits d'auxili del fill. 

L’episodi el van descobrir l'àvia paterna i la mare del menor. Primerament, l’àvia havia acudit a arreplegar el xiquet al domicili del pare i al cap de pocs minuts també s'hi va presentar la mare, que, alertada per la telefonada, havia avisat el servei d’emergències 112 i la policia, que van mobilitzar diversos efectius al lloc dels fets.

És un cas extrem de violència vicària. Alapont, en una declaració, va arribar a contestar que, si la dona haguera tornat amb ell, no hauria assassinat el seu fill. La Fiscalia i l'acusació particular demanen presó permanent revisable.

Des que es van començar a comptabilitzar els casos de violència vicària, el 2013, cinquanta xiquets i xiquetes han sigut víctimes del pare biològic o de la parella o exparella de la mare al conjunt de l'Estat espanyol.

Manca de comunicació entre jutjats

El jutjat número 4 de Sueca va condemnar José Antonio Alapont per un delicte de maltractaments l'agost del 2021. Fruit d'aquesta, condemna li van llevar la custòdia i la pàtria potestat del fill, així com el dret de visites, i a més es va dictaminar una orde d'allunyament respecte a la dona.

Dies després, un altre jutjat va dictar la sentència de divorci entre Alapont i la mare de la criatura amb custòdia compartida sense tindre present la condemna per mals tractes. Aquest fet va evidenciar una falta de comunicació i una descoordinació entre jutjats.

Tant la Delegació del Govern espanyol contra la Violència de Gènere com l'Observatori Estatal de Violència sobre la Dona van apuntar a errades del sistema de protecció. La llei dictamina que hauria d'haver sigut la família o l'advocada qui notificaren la sentència que impedia la custòdia compartida, però la responsabilitat no pot recaure precisament sobre la dona que ha patit violència masclista.

Rebuig institucional en bloc

Les institucions valencianes van condemnar en bloc l'assassinat del xiquet Jordi. "Tenia dret a créixer, a ser feliç, a tindre un pare que no el matara, a ser adult, a recórrer la seua vida, però tot això ho ha arrabassat la violència extrema", lamentava qui llavors era vicepresidenta, Mónica Oltra.

L'alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, va declarar que la corporació municipal demanaria més contundència contra aquest tipus de violència. "Tal vegada hauria de revisar-se la legislació per a evitar o condemnar encara amb més força qualsevol mena d'agressió d'aquesta magnitud", va expressar en declaracions a À Punt NTC.

la Ribera Baixa Violència masclista

També et pot interessar