Directes
Ara en la televisió
LA VIA VERDA

Comença la temporada de les balenes a Dénia

Dos catxalots i un rorqual han sigut identificats a prop de la costa de la Marina Alta.

La costa de Dénia és un punt important per al pas de cetacis

Dénia, a la Marina Alta, s'ha convertit en un dels punts del Mediterrani occidental on es produeix una major observació de cetacis a escassa distància del litoral. Entre el mamífers marins de majors dimensions que es detecten està el rorqual comú, la segona balena més gran del món que pot arribar a fer 22 metres de llarg. També hi ha catxalots i una gran quantitat de dofins llistats i mulars. L'any passat es va validar la presència de 55 rorquals, com explica Toni Martínez, coordinador ambiental marí de l'Ajuntament de Dénia, que recorda que només es validen els cetacis que estan clarament identificats i amb la seua posició localitzada.

Toni Martínez explica que la temporada d'albiraments se centra habitualment entre els mesos de maig i setembre, una època en què s'intensifica la vigilància des de terra però sobretot és fonamental l'aportació dels pesquers i altres embarcacions que els detecten dins la mar. Enguany, les primeres observacions de la temporada s'han avançat a l'última setmana de març. L'embarcació L'Androna ha detectat la presència de dos catxalots a 14 milles de la costa. El patró de l'embarcació i president de la Confraria de Dénia, Juan Antonio Sepulcre, va poder gravar imatges del moment, que reproduïm en À Punt Mèdia. Un dia abans, una altra embarcació va observar la presència d'un rorqual comú. I davant mateix del port altres observadors van identificar un tauró pelegrí de grans dimensions, un esqual que també freqüenta el territori dels cetacis. 

Projecte OBMAR

Enguany, la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia ha posat en marxa el projecte d'Observació Marina OBMAR, que es presentarà al Saló Nàutic que se celebra a la capital de la Marina Alta al final d'abril. La intenció del programa, segons explica Toni Martínez, és implicar als propietaris d'embarcacions, tant professionals com esportives, perquè col·laboren en l'albirament de cetacis. Amb eixa intenció es distribuirà una guia que mostra com poder identificar les diferents espècies i quina és la millor manera de comportar-se davant de la presència d'aquests animals grans.

L'època de majors albiraments de balenes coincideix amb l'època de migració, quan es dirigeixen al nord del Mediterrani, a la coneguda com la mar de Ligúria, situada entre les costes d'Itàlia i França, com recorda Juan Antonio Raga, catedràtic de Zoologia de la Universitat de València i un dels majors experts en cetacis de la Comunitat Valenciana. Els grans cetacis, com el rorqual comú, s'alimenten de krill, una diminuta gambeta que es concentra allí en eixe període.

Motius desconeguts

El investigador, que també es director del Parc Científic de la Universitat, assegura que de moment la ciència desconeix els motius que provoquen la gran concentració de cetacis tant a prop de la costa de Dénia, que s'ha detectat de manera especial en els últims 9 anys. Juan Antonio Raga detalla que els grans mamífers marins es desplacen a centenars de metres de profunditat, més enllà del talús continental. No obstant això, els albiraments que es produeixen davant de la comarca de Marina Alta se situen a zones amb profunditats d'entre 20 o 30 metres i molt a prop del litoral. 

El científic detalla com en el cas del dofins sí que han detectat que han ampliat la seua dieta amb espècies com ara la sépia, que viuen més a prop de la costa; però en el cas de les grans balenes la seua alimentació continua basant-se en el krill. També explica que el canvi climàtic està alterant la temperatura del Mediterrani, com està passant a tot el planeta.

Per conéixer millor el món dels cetacis, el seus costums i secrets, podeu visitar l'espai del programa Samarucdigital.

la Marina Alta

També et pot interessar