Comerços i supermercats demanen ampliar fins a les 22:00 hores l'horari de venda d'alcohol
Consideren que la prohibició de la Generalitat de vendre aquest tipus de begudes a partir de les 20:00 hores no evitarà els botellots al carrer
Empreses d'agroalimentació, comerços i supermercats han sol·licitat que el límit de venda de begudes alcohòliques es mantinga en les 22:00 hores en lloc de les 20:00 hores, tal com fixa la resolució aprovada pel Consell el passat divendres per a dificultar la pràctica del botellot. La norma, que arreplega el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), restringeix la venda d'aquestes begudes "en tot tipus d'establiments", fet que inclou tant bars i restaurants com comerços i supermercats.
La Federació Empresarial d'Agroalimentació de la Comunitat Valenciana (Fedacova), l'Associació Nacional de Grans Establiments de Distribució (Anged), la Confederació d'Empresaris del Comerç, Serveis i Autònoms de la Comunitat Valenciana (Confecomerç), l'Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats (Aces) i l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana (Asucova) consideren, en un comunicat conjun, que es una mesura que no evitarà el consum d'alcohol a la via pública, "com es pretén". I alerten que en la pràctica podria originar aglomeracions en els comerços essencials en horaris anteriors a les 20:00 hores, fins i tot amb pics previsibles abans d'aquesta hora.
Les associacions que engloben els locals comercials i els supermercats insten que es controle de manera eficaç el compliment de l'hora límit de les 22:00 hores de venda d'alcohol per tota mena d'establiments. Asseguren compartir els principis i l'esperit que regeixen la mesura del Consell, però consideren que no evitarà el consum d'alcohol a la via pública, com ha ocorregut en altres comunitats autònomes, ja que ocasionen "més trastorns a les persones consumidores en general que a la mínima franja de població a la qual es vol dirigir".
A més, avançar l'horari de prohibició de la venda d'alcohol generarà inseguretat i complicarà les labors de control, a més de provocar "confusió en la ciutadania, perjuí al consumidor i malestar entre empleats i clients de supermercats, grans establiments i xicotets comerços", afirmen. Per a aquestes entitats, la restricció comporta "una assumpció de responsabilitat desmesurada" per als empleats que pot causar situacions de tensió amb clients que insistisquen a emportar-se aquest tipus de productes, com ara cerveses, vi o sidra, begudes que formen part de la compra habitual dels consumidors valencians i turistes, especialment a l'estiu. És més efectiu, al seu entendre, el toc de queda que s'establirà a partir de la 1 de la matinada en municipis amb índexs de contagis molt alts.
En termes econòmics, consideren la mesura "desproporcionada i discriminatòria respecte a altres sectors" i que suposa "un important perjuí econòmic i un alt cost operatiu a les empreses".