Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

El comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona: "El negacionisme no és bo per a les víctimes"

Felipe del Baño no creu que Vox trenque el consens sobre violència masclista perquè "no és necessari tindre una pancarta per a un minut de silenci" i assegura que la condemna en el Consell és "unànime"

Entrevista a Felipe del Baño, comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona

El govern valencià que integren el PP i Vox està unit en la condemna i la lluita contra la violència masclista. És el que ha assegurat el nou comissionat per a la Lluita contra la Violència sobre la Dona, Felipe del Baño, entrevistat aquest dimecres en Les notícies del matí. Designat el passat 28 de juliol, per a estar al capdavant d'aquest organisme de nova creació, per la vicepresidenta segona i consellera d'Igualtat, Susana Camarero, Del Baño ha defensat que no hi ha tesis negacionistes en el Consell bipartit sobre la violència de gènere i que precisament la inclusió d'una direcció general específica en l'organigrama evidencia com donen prioritat i importància a la lluita contra el que considera "una plaga social". Negar el problema, ha considerat, no soluciona res i per això opina que cal traure'l del debat polític. "El negacionisme no és bo per a les víctimes. Intenta evitar que se senten protegides", ha assenyalat Del Baño.

De marcat perfil tècnic, aterra a la Vicepresidència dirigida per Susana Camarero per "compromís personal i polític" amb una "voluntat decidida" de tractar de generar "polítiques distintes" que frenen els assassinats de dones a mans de les parelles o exparelles. Això, en un any especialment "preocupant" pel repunt dels crims de violència de gènere. Pròxim al sector de l'expresident Eduardo Zaplana, com la vicepresidenta, durant l'entrevista ha negat que hi hi haja discrepàncies sobre aquest assumpte entre els socis del govern de coalició i ha llevat importància a la polèmica perquè Vox s'haja apartat de la pancarta de condemna fins a dues vegades durant minuts de silenci convocats en les Corts. Uns fets que ha qualificat d'"anecdòtics", ja que la prioritat ha de ser "transmetre a les víctimes un missatge de tranquil·litat i seguretat".

El negacionisme intenta evitar que les víctimes se senten protegides
No és necessari tindre una pancarta per a fer un minut de silenci

Al contrari del que opinen diversos sectors de l'opinió pública i la classe política, Del Baño nega que el partit d'ultradreta estiga trencant el consens social entorn de la violència masclista quan els diputats i diputades de les Corts es desvinculen del lema "Les Corts, contra la violència masclista" que exhibeix el cartell habitual. Primer en el cas d'Antella el 10 de juliol i després divendres pel crim comés per l'expolicia atrinxerat a Alzira. "No va fer-me la sensació que es trencara el consens. S'hauria trencat si la presidenta de les Corts [Llanos Massó, de Vox] no haguera convocat el minut de silenci o no haguera baixat. Que es pose en la pancarta o no...", ha argumentat el comissionat del Consell. En la seua opinió, la condemna i el rebuig tant en l'executiu valencià com en les Corts a la violència masclista és "unànime" perquè "no és necessari tindre una pancarta per a fer un minut de silenci". "Tenim un govern totalment coordinat que va a l'una", ha reiterat, una vegada i una altra.

El responsable autonòmic de la lluita contra la violència masclista ha assenyalat també la necessitat de treballar més intensament en la conscienciació dels més joves, un dels principals caladors dels discursos negacionistes sobre la violència masclista hui dia. Per això, ha avançat que s'estan preparant ja campanyes de sensibilització específicament dirigides a aquest col·lectiu a través dels centres educatius perquè és "prioritari" que calen "els missatges contra la violència de gènere i que no es banalitzen les agressions sexuals".

Denunciar "siga com siga"

El també exdiputat en les Corts (2003-2007) ha garantit que el govern liderat per Carlos Mazón utilitzarà tots els mitjans disponibles per a donar suport a les víctimes de la violència masclista i ha remarcat la importància de donar a conéixer tots els recursos que tenen ja a l'abast en l'actualitat, com telèfons especialitzats o els Centres Dona 24 hores que hi ha repartits pel territori. Deu ara mateix, més un onzé que s'obrirà pròximament a Elx. "Alçant un telèfon o acostant-se a un Centre Dona 24 hores o a la policia, es coordinarà una xarxa de professionals i assistencial que serà bàsica perquè aquesta dona puga salvar la vida", ha afirmat. 

Les víctimes i els entorns familiars han d'adonar-se que han de denunciar siga com siga
Alçant un telèfon es coordinarà una xarxa assistencial que serà bàsica perquè una dona puga salvar la vida

D'altra banda, Del Baño ha posat el focus en la importància que té el fet de denunciar l'agressor i el perill que suposa arribar a normalitzar una situació de maltractaments o de violència. Ha insistit que cal perdre la por: "Les víctimes i els entorns familiars han d'adonar-se que han de denunciar siga com siga o si. Que no podem mirar cap a un altre costat". Perquè, ha argumentat, perquè l'administració puga prestar ajuda i emparar les dones, han de conéixer la situació que viuen.

Finalment, ha valorat una de les últimes mesures que plantejava implantar el Ministeri d'Igualtat en l'últim gabinet de crisi convocat pel repunt dels crims masclistes a l'estiu: l'acompanyament a les víctimes durant processos de separació o divorci o si han d'anar a recollir pertinences a casa de l'exparella. "Són moments totalment crítics, perquè l'home és conscient del que ha passat [el divorci] i és quan pensa: 'anem a per totes, o eres meua o de ningú'", ha alertat Del Baño, que veu amb bons ulls la proposta. 

Violència masclista

També et pot interessar