Directes
Ara en la televisió
GENERACIÓN PORNO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

Puig descarta restriccions i confia que la corba de la setena onada s'aplanarà en dues setmanes

El comité d'experts que assessora la Generalitat sobre la pandèmia recomana completar les pautes de vacunació, aïllament per a les persones contagiades i mascareta en interiors per a col·lectius vulnerables

Un jove es vacuna en un punt sense cita prèvia a Elx / Europa Press

La Generalitat ha représ aquest dilluns les reunions amb el comité d'experts que l'assessora sobre la pandèmia, després de mesos sense cites per la millora de la situació epidemiològica. L'allau de contagis en què s'ha materialitzat la setena onada, i que deixa un efecte rebot amb xifres d'ingressos en hospitals que no es veien des de febrer, ha obligat el president del govern valencià, Ximo Puig, a tornar a veure's amb el gabinet d'especialistes per a arreplegar opinions sobre com fer front a l'escenari d'incidència desbocada. Des del Consell insisteixen que no hi ha motius per a l'alarmisme, però l'evolució dels indicadors d'incidència i de pressió hospitalària obliguen a mantindre els ulls posats en la pandèmia. Tot i això, el full de ruta fonamental es manté com en els últims mesos i no contempla retornar a cap escenari de restriccions a pesar del repunt de contagis.

A la cita al Palau de la Generalitat han acudit, bé de forma presencial o virtual, una vintena d'especialistes. Són personalitats de diverses branques, com ara l'epidemiologia, la microbiologia, l'economia, la psiquiatria o altres àmbits de la ciència i la investigació. També és la primera trobada en què Miguel Mínguez hi participa com a conseller de Sanitat Universal.

El gabinet assessor coincideix a grans trets que no és el moment de plantejar-se tornar a les restriccions sanitàries, per exemple, recuperar la mascareta en interiors, com demanen col·lectius sanitaris i farmacèutics. Bàsicament perquè la població no ho acceptaria ni les compliria, i perquè la situació tampoc és comparable a mesos anteriors, gràcies a l'avanç de la vacunació i a les noves variants que provoquen quadres de covid-19 menys virulents, en general. També per la velocitat "extraordinària" que ha agafat la transmissió del virus: la setena onada està sent molt ràpida i, precisament per això, no durarà molt de temps, perquè cada vegada queden menys persones susceptibles de contagiar-se.

"No és un moment de restriccions: ni la situació és tan greu que obliga a adoptar restriccions, ni la gent les admetria", ha resumit en declaracions en À Punt NTC l'epidemiòleg i investigador de Fisabio, Salvador Peiró, poc abans d'entrar en la reunió. El mateix president Puig les ha descartades una vegada acabada la trobada en declaracions als mitjans: "No són la solució", ha dit, tot i que sí que ha apel·lat a la prudència de la ciutadania, especialment en el cas de les que estan contagiades, que, ha dit, han de tindre un "comportament social prudent".

Ni la situació és tan greu que obliga a adoptar restriccions, ni la gent les admetriaSalvador Peiró - Epidemiòleg de Fisabio i un dels assessors de la Generalitat sobre la pandèmia

La recepta del comité d'experts

Més que restriccions, el que es planteja és una sèrie de recomanacions orientades a conscienciar la població perquè es mantinguen en alerta contra un virus que encara continua molt present. Passen, fonamentalment, per tres potes: completar les pautes de vacunació de la població, aïllament voluntari de les persones contagiades, i que les persones vulnerables o més majors adopten precaucions especials, com ara portar mascareta preventiva en espais tancats. Consideren que amb aquesta recepta, que no implica un gran sacrifici per a la ciutadania, podrà doblegar-se aquesta onada que algunes veus han batejat de "fantasma".

El creixement exponencial de la incidència acumulada del virus entre la població, que actualment sols aglutina els majors de seixanta, dona una idea de la magnitud de l'onada actual. La xifra de positius per cada 100.000 habitants supera la barrera del miler (1.030,78) i se situa en taxes paregudes al febrer, però la diferència ara és que deixa fora de l'estadística gran part de la ciutadania. Amb aquesta radiografia incompleta per la impossibilitat de recomptar tots els contagis, Peiró aventura que la xifra d'infeccions ja supera la de la sisena onada, que va portar al gener del 2022 l'explosió de contagis més gran de la pandèmia. I que és possible, fins i tot, que a la Comunitat Valenciana ja s'haja assolit el pic màxim i pròximament comence la baixada. En aquest sentit s'ha pronunciat després Puig, qui s'ha mostrat confiat que la corba començarà a aplanar-se en deu o quinze dies.

Amb l'actual allau de persones infectades —encara que la majoria presenta simptomatologia lleu—, la primera recomanació del gabinet assessor és que tot el món que patisca covid-19 o en tinga sospites, comence un aïllament voluntari en la mesura que siga possible, amb l'objectiu de tallar la cadena de transmissió. Reduir els contactes, sobretot amb persones majors o col·lectius de risc exposades a patir la malaltia amb efectes més greus. I si es pot teletreballar, millor. "No és qüestió d'anar contagiant tothom per ahí", ha apuntat l'epidemiòleg Salvador Peiró.

Segona recomanació: completar la pauta de vacunació de totes les persones que, per alguna raó, no s'administraren els sèrums contra el coronavirus que els tocava en el seu moment. Són, sobretot, terceres dosis pendents de molta gent que es va contagiar l'hivern passat i que continuen encara sense la injecció de reforç. Diverses investigacions han demostrat l'efectivitat de la vacuna per a reduir els efectes greus de la malaltia, cosa que explica les baixes xifres que continuen registrant les unitats de cures intensives (UCI) en un context amb la incidència del virus totalment desbocada. "En general són més lleus que en altres onades", ha puntualitzat l'investigador de Fisabio.

Pel que fa a la quarta dosi, el cap del govern valencià ha avançat que la Comunitat Valenciana proposarà en el pròxim Consell Interterritorial de Salut, que integra representants de les comunitats autònomes i del Ministeri de Sanitat, que comence a planificar-se ja el calendari d'administració per als col·lectius de risc. Puig ha fixat la tardor com el moment "més oportú" per a inocular la segona injecció de reforç.

És evident que ara mateix no pot tornar-se a una situació restrictiva amb l'ús de la mascareta, es manté com una recomanacióDavid Navarro - Membre del comité científic del Programa Valencià d’Investigació Vacunal Covid-19

I el tercer consell dels experts va dirigit sobretot a les persones majors o vulnerables: si han d'estar en espais tancats on hi ha molta gent, és convenient que es posen la mascareta, perquè amb el nivell de contagis actual és molt probable que coincidisquen amb algú que tinga el virus. Però descarten fer extensiva l'obligació a la població general: "És evident que ara mateix no pot tornar-se a una situació restrictiva i, per tant, es manté com una recomanació", ha assenyalat David Navarro, cap de Microbiologia de l'Hospital Clínic de València.

Per posar la nota d'optimisme, els experts també veuen una lectura positiva en l'enorme envergadura de l'onada actual. Les previsions apunten que no durarà molt en el temps, es contagiarà la "immensa majoria" de la gent i passarà de pressa, simplement per esgotament de les persones susceptibles de contraure covid-19. De fet, els models matemàtics amb què treballa el comité expert apunten que en les pròximes setmanes començarà a aplanar-se la corba, com a tard, a finals de juliol.

També et pot interessar