La UE descarta endurir els controls a les fronteres i la vacunació general per l'mpox
El Comité de Seguretat Sanitària conclou que el risc d'expansió de la pigota del mico per Europa és "baix"
El Comité de Seguretat Sanitària de la Unió Europea (UE) ha conclòs este dilluns que el risc d'extensió de l'mpox —abans coneguda com la pigota del mico, però rebatejada per a evitar estigmes— per Europa és "baix". Per això, de moment desaconsella implantar restriccions com l'extensió de les vacunes a la població general. L'organisme tampoc veu necessari incrementar els controls en les fronteres d'entrada als Vint-i-set, com per exemple ha demanat la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, per a l'aeroport de Barajas.
A esta reunió, celebrada en l'àmbit comunitari europeu, ha anat el director general de Salut Pública, Pedro Gullón, en representació d'Espanya. En acabar, l'alt càrrec del Ministeri de Sanitat ha remarcat que ara mateix hi ha un estoc de vacunes que arriba a les 500.000 dosis i que, alhora, estes poden dividir-se en fins a cinc punxades per via intraepidèrmica. Amb estos números Espanya tindria marge per a injectar uns dos milions de dosis. A més, hi ha capacitat d'adquirir noves vacunes, ha informat el Ministeri de Sanitat.
El comité, convocat la setmana passada després que l'OMS declarara l'emergència sanitària global per l'extensió d'una variant nova de l'mpox —denominada clade II— per quasi una vintena de països africans, no descarta que n'apareguen més casos importats a Europa, com ja ha ocorregut a Suècia. No obstant això, en la línia del que ja han manifestat estos dies tant l'OMS com el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC), l'ens europeu que vetla per la seguretat sanitària considera que el risc d'una extensió de l'mpox a la població general en l'espai comunitari és ara per ara "baix". I ha aclarit que les possibilitats de contagi són més grans en poblacions amb contacte estret amb casos confirmats i en persones especialment vulnerables, però no per a la població general. En este escenari, els països membres del comité han desaconsellat tant fer controls en frontera com estendre la vacunació a persones que no siguen dels grups de risc.
Després de la trobada d'este dilluns, Sanitat reunirà l'equip tècnic del gabinet, conformat pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el Centre Nacional d'Epidemiologia (CNE), el Centre Nacional de Microbiologia (CNM) i la Divisió de VIH i Vacunes, per a valorar les conclusions del Comité de Seguretat Sanitària de la UE.
La ministra de Sanitat, Mónica García, deixava caure dissabte en X que el seu departament estudia modificar l'estratègia de vacunació i implementar mesures per a les persones que viatgen als països de risc. A Espanya encara no s'ha detectat cap cas de la nova variant que preocupa les autoritats sanitàries, i encara que el Ministeri de Sanitat no descarta que ja estiga present al nostre país, ha deixat clar que els positius més recents no han canviat ni en gravetat ni en simptomatologia respecte d'aquells d'abril del 2022, quan va esclatar per primera vegada el brot amb la variant que ha estat circulant per Europa. De fet, García ha recordat que Espanya ha passat de 7.500 a 264 casos anuals "gràcies a la vigilància i la vacunació".