Compromís denuncia un altre professor per promoure teràpies de conversió en un centre escolar de València

La formació valencianista assenyala el docent Óscar García Mulet, autor d'un llibre que promociona estes pràctiques, i el Col·legi Diocesà Santiago Apòstol de València

Una foto de la façana del centre / Col·legi Diocesà Santiago Apòstol

Compromís ha assenyalat este divendres un segon professor per promoure, suposadament, teràpies de conversió sexual en un centre escolar valencià. La formació denuncia que el docent Óscar García Mulet, autor d'un llibre que dona suport a este tipus de pràctiques (prohibides per la legislació vigent), ha fet promoció de l'obra i ha impartit tutories d’educació sexual al Col·legi Diocesà Santiago Apòstol, un centre concertat situat al barri de Marxalenes de València. L'escola pertany a la Congregació dels Cooperadors de la Veritat, vinculada al Camí Neocatecumenal, l'orde conservador conegut popularment com els kikos.

La formació valencianista adverteix que García Mulet pertany al centre d’orientació familiar Mater Misericordiae, que dirigeix el professor del col·legi concertat Mare Josefa Campos d'Alaquàs (Horta Sud), denunciat per cinc dels seus alumnes per impartir-los estes teràpies. Este cas, destapat al juliol, està sota investigació de la Fiscalia i la inspecció educativa.

En el seu llibre Crecer como niños, crecer como niñas, l'ara assenyalat García Mulet anomena estes teràpies pràctiques “d’acompanyament”. Les recomana aplicar per a corregir l'homosexualitat (a què es refereix amb el terme "projecció cap al mateix sexe (PMS)") i la transsexualitat (que anomena desig de canvi de sexe (DCS)), que considera resultat de la falta d'atenció "seriosa" a la "manca d'identitat masculina" del menor.

No jugar a futbol, un "senyal d'alarma"

El llibre aposta per la intervenció directa de l'educador quan es detecten expressions "efeminades" del xiquet i recomana guanyar-se la confiança per a reconduir-lo "amb delicadesa" cap al "món masculí (que l'atrau alhora que l'espanta)". Adverteix García Mulet a pares i professors de "senyals d'alarma" i "símptomes" en xiquets com el fet de "no jugar a futbol, tindre predilecció per ídols femenins o preferència per activitats sedentàries i menys agressives". En el cas de les xiques insta a posar-se en guàrdia davant de la preferència per dur els cabells curts, la “roba masculina”, el desinterés per jugar amb nines o la preferència per activitats físiques o fer esport.

L'obra, que prorroga el bisbe d'Oriola-Alacant, José Ignacio Munilla, destaca “l’encomiable treball” del col·lectiu És Possible l'Esperança amb "l’acompanyament" a persones amb orientació homosexual. Este grup és conegut per practicar teràpies de conversió a centenars de persones LGTBI a Espanya i l'Amèrica Llatina.

El professor Óscar García Mulet durant la presentació del seu llibre a la Universitat Catòlica de València
El professor Óscar García Mulet durant la presentació del seu llibre a la Universitat Catòlica de València / À Punt NTC via Youtube/UCV

Des de les files de Compromís asseguren que han fet públic el cas després de rebre diverses denúncies ciutadanes sobre l’ús d’este manual en el col·legi, així com la utilització de les instal·lacions del centre per a fer una presentació de la publicació.

Baldoví: "No són casos aïllats, és una trama"

"Exigim que s’aparte el professor, que s’actue de forma ràpida i contundent des de la conselleria i que s’aprove la comissió d’investigació que hem proposat a les Corts", ha manifestat el diputat Francesc Roig. "És inacceptable que en un centre sostingut amb diners públics l’educació sexual estiga en mans d’una persona que justifica l’assetjament escolar i veu perillós que un xiquet no vullga jugar a futbol o que una xiqueta vullga portar el cabell curt", ha manifestat en el comunicat amb què ha denunciat el cas.

En la mateixa línia, el síndic Joan Baldoví ha insistit en la necessitat d'investigar a fons la situació: "No són casos aïllats, cada vegada més veiem que és una trama. Volem que s'aprove la comissió a les Corts per a investigar fins a on arriba això", ha manifestat en una intervenció als micròfons d'À Punt.

Els serveis informatius d'À Punt s'han posat en contacte amb l'Arquebisbat de València, que de moment no han fet declaracions. 

El col·legi nega que es facen teràpies de conversió

El Col·legi Diocesà Santiago Apòstol ha negat que en el centre educatiu s'haja pogut fer alguna acció com les anomenades "teràpies de conversió" homòfobes. "No només això, sinó que mai s'ha permés cap mena de discriminació o assetjament, siga per la causa que fora, perquè esta conducta, si haguera ocorregut, hauria sigut immediatament corregida per la direcció", ha assenyalat l'equip directiu en un comunicat.

Així mateix, el centre ha assegurat que "mai ha arribat al col·legi cap mena de denúncia, ni de famílies ni d'alumnes, ni notícia per part de l'administració educativa" sobre això, i ha lamentat que "s'haja volgut vincular falsament al col·legi amb unes pràctiques que no s'han produït mai".

Finalment, reivindica que el Col·legi Diocesà Santiago Apòstol fa la seua missió educativa "emmarcada en una visió antropològica cristiana respectant, sempre, el marc de les lleis educatives vigents".

Teràpies prohibides per la legislació

Les teràpies de conversió sexual estan prohibides en l'article 17 de la Llei 4/2023, de 28 de febrer, la denominada llei trans. La norma no arreplega sancions, però sí que ho fa la llei valenciana d'igualtat de les persones LGTBI, que va declarar il·legals estes pràctiques l'any 2018. Estan tipificades com una falta administrativa molt greu, amb sancions que van des dels 60.000 fins als 120.000 euros i contemplen, fins i tot, el tancament o suspensió temporal del servei o instal·lació. 

També et pot interessar

stats