Compte arrere per a un 8M definitiu
'La qüestió’ analitza l’estat de salut del moviment feminista i les perspectives per a la segona convocatòria de vaga feminista de la història.
Quan falta una setmana per a la commemoració del 8 de març i la vaga feminista, La qüestió, el programa de reflexió de la televisió d’À Punt, ha analitzat la situació en què es troba la lluita per la igualtat. Durant més de dues hores, amb ajuda de les periodistes Rosa Solbes, Pilar Almenar i Carolina Salvador, i l’acadèmica de l’AVL, Imma Cerdà, s’ha avaluat l’estat del feminisme a Espanya i en altres llocs del món, i s’hi han abordat qüestions com el sostre de vidre, la bretxa salarial i la discriminació laboral, la “càrrega mental”, la perspectiva de gènere en l’àmbit de la salut, el llenguatge inclusiu, la sororitat o el paper de les dones en les festes populars, entre d’altres.
Una de les principals veus d’aquest divendres ha sigut la de la lletrada Concha Gisbert, primera responsable del Servei de la Dona de la Generalitat que va organitzar els “debats sobre la situació de la dona” l’any 1983, a qui s’ha preguntat sobre els avanços aconseguits pel moviment feminista des de la dècada dels huitanta fins ara. Gisbert ha destacat l’aprovació de la llei del divorci, l’any 1985 i la incorporació de les polítiques d’igualtat a l’agenda pública, amb l’aprovació de la Llei d’igualtat efectiva de dones i homes i la Llei contra la violència de gènere. Per a Gisbert, “l’ordenament jurídic ha canviat, però també ho ha fet la societat” i, en aquest sentit, ha assegurat que la sentència de La Manada ha servit per a fer evident que “el que havia passat el 8 de març (de 2018) no era una cosa circumstancial”.
En aquesta mateixa línia, la presidenta del Moviment Democràtic de Dones del País Valencià, Maite Gabaldón, ha assegurat que, “s’ha aconseguit cobrar força”, respecte a la vaga feminista de 2018. “La societat ho té molt més clar que l’any passat, les coses han millorat d’una vaga a l’altra”.
Medicina amb visió de gènere
Una bona part del programa ha abordat la manca de perspectiva de gènere en l’àmbit de la salut i el que es coneix com a “violència obstètrica”, el mal tracte i falta de respecte en l’atenció al part. La metgessa especialista en medicina preventiva i salut pública a Castelló, Vita Arrufat, ha assegurat que aquesta és una “assignatura pendent” en el sistema de salut pública. Arrufat ha explicat que “tots els estudis i assajos clínics que s’han fet fins fa poc es feien en homes i, per tant, tota la medicina de la evidència que està basada en aquests estudis, era aplicable només a l’home”, i ha citat com a exemple el cas de l’infart, que té uns símptomes diferents en homes i en dones i que, en el cas d’elles, el desconeixement d’aquests símptomes produeix grans dificultats a l’hora d’identificar la malaltia.
Amb aquest programa “Nosaltres, les dones”, i el reportatge del programa Punt docs, “En peu de lluita”, sobre les aparadores de la indústria del calcer a les comarques del Vinalopó, s’enceta la programació especial amb motiu del Dia Internacional de les Dones en À Punt.