La comunitat científica, contrària a retirar ja la mascareta en interiors: "És una decisió precipitada"

José Tuells, epidemiòleg i membre de la Societat Espanyola de Salut Pública, considera més prudent esperar perquè encara no hi ha dades suficients per a justificar la mesura

Diverses persones amb mascareta en una oficina de treball
Diverses persones amb mascareta en una oficina de treball / Shutterstock

La mascareta, gran símbol de la pandèmia, ja té data oficial d'acomiadament. Serà el 20 d'abril, quan decau l'obligació de portar-la en quasi la totalitat d'espais tancats excepte l'àmbit sanitari, residències i el transport. Una decisió que no agrada a la comunitat científica: epidemiòlegs, immunòlegs, vacunòlegs, viròlegs... Totes les veus expertes veuen "precipitada" la retirada de les mascaretes perquè encara no hi ha evidències disponibles que permeten vaticinar quina serà la situació epidemiològica després de la Setmana Santa, quan s'espera un gran augment de la mobilitat i les interaccions socials.

En aquesta línia s'ha pronunciat en el programa A la Ventura José Tuells, professor d'Epidemiologia a la Universitat d'Alacant i membre de la Societat Espanyola de Salut Pública (Sespas), que ha recordat que la pandèmia encara no ha acabat des del punt de vista científic. "No hi ha dades suficients que permeten dir que ja ens podem llevar les mascaretes", ha remarcat. La mesura, a parer seu és política i, a més, se suma al fet que ja no cal aïllar-se en cas d'infecció. 

Els canvis que comporta el recent protocol per a gestionar la pandèmia en el recompte dels contagis, que es limita només a casos greus i població major de 60 anys, suposa un entrebanc més al control de la circulació del virus. "Ara tenim menys xifres en què basar-nos per a conéixer el nivell d'infecció global que existeix", ha dit Tuells, que opina que les mesures de la desescalada haurien de fonamentar-se sobre dades concretes. 

La mascareta ha vingut per a quedar-se, hem incorporat l'ús a la vida quotidiana José Tuells - Epidemiòleg

L'expert se suma al criteri de col·lectius com la Societat Espanyola d'Epidemiologia i advoca per retardar el final de la mascareta en interiors unes setmanes per a comprovar l'impacte de les vacances de Setmana Santa. Especialment, tenint en compte els repunts de covid-19 que marquen el context internacional, especialment a la Xina i a Europa. "Hi ha moltes circumstàncies que ens assenyalen que hauríem de ser més prudents", ha argumentat. 

I llança un últim missatge: "La mascareta ha vingut per a quedar-se". Perquè l'ús, ha apuntat, s'ha convertit en una cosa que la societat ha interioritzat i ha incorporat en la vida quotidiana. Això explica el fet que hi haja moltes persones que es mostren reticents a deixar de portar-la encara en espais tancats, a pesar que a partir del 20 d'abril ja no serà obligatori dur-la. "És obvi que tenen sentit comú. Sembla que en llevar-nos la mascareta posem punt final a la pandèmia. No és així", ha incidit l'epidemiòleg.

Des del Col·legi d'Infermeria de València (Coenv) demanen que les mascaretes es mantinguen en aquells espais interiors amb concentracions elevades de persones. La presidenta, Laura Almudéver, s'ha sumat a les veus crítiques amb la decisió del govern espanyol i n'aposta per una eliminació més gradual. En aquest sentit, ha recordat a la població que no ha d'"abaixar la guàrdia" en les setmanes vinents i apel·la a la responsabilitat per a evitar "un altre augment dels contagis vinculat a una possible massificació de l'estiu, a les noves variants del virus i les possibles mutacions".

També et pot interessar

stats