Directes
Ara en la televisió
MERIDIÀ ZERO
Ara en la ràdio
LÍNIA DE FONS (reemissió)

La comunitat educativa pren els carrers de València, Alacant i Castelló de la Plana

Samarretes verdes i missatges contra les retallades en idiomes, recursos, places de professorat i en defensa de l'ús del valencià omplin els centres de València, Alacant i Castelló

La manifestació ha sigut multitudinària en les tres capitals de província / À Punt NTC

Tres animades manifestacions han recorregut este dijous de vesprada els carrers Castelló de la Plana, València i Alacant. Han sigut el punt final de la primera vaga general educativa en deu anys, com a forma de protesta contra la denominada llei de llibertat educativa, impulsada pel PP i Vox. Amb càntics, pancartes i samarretes verdes, professors, alumnes, famílies i sindicats han denunciat les últimes polítiques en matèria educativa del Consell. Les protestes s'han omplit de pancartes, cartells i lemes contra les retallades, en defensa del valencià, reivindicant millors condicions salarials, o en favor de l'escola pública.

La manifestació de València ha reunit a 15.000 persones segons l'organització i 4.300 persones en dades facilitades per la Delegació del Govern a la Comunitat Valenciana. A Castelló, les mateixes fonts han xifrat en 2.000 la dada de persones que han eixit al carrer (600 les persones segons la Policia Local). I a Alacant, la dada oferida ha sigut també de 2.000 persones.

A València, la manifestació ha arrancat des de la plaça de Sant Agustí amb una pancarta on s'hi podia llegir "Per l'escola pública. Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat". Els participants han cridat reivindicacions com "Volem estudiar, no volem torejar", "Rovira dimissió, vine al barracó" o "No a les retallades".

Un dels col·lectius que s'ha pronunciat amb més força durant la marxa ha sigut el del personal de l'Escola Oficial d'Idiomes, que han patit l'eliminació d'hores lectives de 244 grups, entre altres les classes d'espanyol per a estrangers, amb l'eliminació de 71 llocs de treball. El conseller d'Educació, José Antonio Rovira, ho va justificar dient que eixes eren classes "fantasma". A tall de resposta, alguns dels manifestants es tapaven les cares amb una màscara blanca i pancartes amb el missatge "RIP EOI". També s'ha vist el missatge: "Els agrada l'espanyol... els estrangers, no tant", en referència a la reducció horària de classes pensades per als immigrants.

Manifestacions contra les retallades educatives del Consell, a Alacant / À Punt NTC

"Un èxit de convocatòria" segons els sindicats

El president de Fampa València i portaveu de la Plataforma per l'Ensenyament Públic, Rubén Pacheco, ha destacat l'èxit de convocatòria de la vaga i les protestes del matí, a la qual s'ha sumat durant la vesprada la societat civil, que apel·la al conseller a "asseure's per a parlar i pactar les polítiques educatives a la Comunitat Valenciana".

Manifestació a València per l'educació pública / À Punt NTC

Entre els manifestants de València s'ha vist al personal de diferents instituts, clamant contra els barracons i la falta de recursos a les seues aules. És el cas de l'IES Les Alfàbegues de Bétera (Camp de Túria), que feien càntics demanant la dimissió del conseller Rovira. També s'han trobat pancartes en favor del valencià: "La llengua no es toca" i "cap llengua sobra" han sigut els missatges més repetits.

Animada manifestació a Alacant

A Alacant, la manifestació també ha omplit els carrers del centre de la ciutat. Amb crits de "ni un pas enrere", "no a les retallades en l'educació" o "el valencià no es toca", la protesta ha comptat amb la presència de diversos municipis de la província.

El professorat reunit a Alacant també ha assegurat que la convocatòria "ha sigut un èxit". Molts s'han apropat als micròfons d'À Punt per a denunciar les noves lleis d'aprovació imminent, amb moltes veus en contra del districte únic i "l'arraconament del valencià". Un d'ells ha sigut Antonio Talavera, professor a un centre d'Elx, que ha explicat que suposen "un greu atac" a la llengua i la institució educativa, "a banda de les nostres condicions laborals", ha dit. 

"Si una majoria de pares voten en contra, els xiquets i xiquetes que volen estudiar en valencià es veuran obligats a fer les classes en castellà i el poc que queda es perdrà", ha lamentat Álex Barber, un altre mestre de l'IES Pere Arques de Cocentaina. "La llengua és un patrimoni cultural que no s'ha de perdre", ha afegit. Arnau Alemany Ballester, mestre de valencià a Alacant, també ha declarat que "darrere de la llibertat d'elecció, en realitat el que es fa és matar l'ensenyament en valencià". Alemany també ha carregat contra el districte únic: "Servirà per a crear guetos", ha dit. 

Castelló rebutja "les reformes que perjudiquen el valencià"

L'última manifestació de la jornada ha eixit de la plaça Maria Agustina de Castelló de la Plana, epicentre habitual de les manifestacions multitudinàries, s'ha tornat a omplir de samarretes verdes durant la vesprada. Antonio Rollo, delegat de la Plataforma per la Llengua, ha reclamat el respecte al valencià. "Les reformes perjudiquen el valencià són un atac per a les futures generacions, privar als xiquets i xiquetes de viure en plena normalitat el valencià", ha afirmat. 

Instituts emblemàtics de la ciutat de Castelló, com l'IES Matilde Salvador, han estat presents en la marxa. Part del personal del centre ha portat una pancarta amb el lema "Estalviar en educació mai és una opció". La manifestació ha recorregut els carrers de la ciutat acompanyada de càntics com "volem valencià" o "la llengua es parla, no es retalla".

Entre els manifestants, Pep Albiol, president de FAPA Castelló Penyagolosa, ha explicat durant la protesta que la pancarta que porten té més de 25 anys. "No esperaven estar en esta situció", ha dit. Al mateix temps, ha mostrat la satisfacció pel suport.

Manifestació a Castelló, este dijous / À Punt

Al llarg del dia, s'han produït altres protestes en huit poblacions, repartides per diverses comarques: Alcoi, Dénia, Petrer, Elx, Port de Sagunt, Gandia, Torrevella i Ontinyent.

València la Plana Alta l’Alacantí Educació

També et pot interessar