Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MIGDIA

La comunitat mèdica alerta: “El canvi climàtic és la principal amenaça sanitària per a la humanitat”

Asseguren que els efectes del calfament global poden ser més catastròfics que els de la pandèmia de Covid

Imatge d'arxiu d'una refineria de petroli / Shutterstock

Setmanes abans que comence la Cimera del Canvi Climàtic de Glasgow (COP26), vista per veus expertes com l'última oportunitat per a frenar el calfament global, la comunitat mèdica mundial s'ha unit per a demanar que la cita siga presa de debò o, en cas contrari, la població està abocada a una altra "catàstrofe sanitària".

Al voltant de 45 milions de metges i treballadors sanitaris, dos terços del sector global, han signat la Recepta per a un clima sa, un manifest en el qual exigeixen als governs “mesures reals” per a frenar el canvi climàtic i amb això reduir les desenes de milers de vides que cada any es perden per desastres naturals.

"Demanem als líders de tots els països que eviten aquesta catàstrofe sanitària limitant el calfament global a 1,5 graus i posen la salut humana en el centre de totes les accions governamentals”, diu el manifest. 

L'OMS llança 10 recomanacions per a fer front al canvi climàtic 

La recepta de la comunitat mèdica té el suport de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que en coincidència amb aquest manifest ha publicat un informe on fa deu recomanacions per a fer front al calfament global amb un enfocament sanitari. 

Entre altres, demana que la salut "estiga en el centre de les negociacions pel clima", i que es promoguen canvis urbanístics, en el transport o en l'alimentació que ajuden tant a frenar el calfament del planeta com a millorar la vida de la ciutadania. "El que es faça per a fer front a les causes del canvi climàtic tindrà un enorme benefici per a la salut de les persones", assegura l’organització.

L’OMS també recorda que els combustibles fòssils, principals causants de l'efecte d'hivernacle, són grans causants d'una pol·lució atmosfèrica que ocasiona en el món uns set milions de morts anuals, de les quals un 80% podrien evitar-se si s'aplicaren els estàndards de qualitat d'aire de l’organització.

D'altra banda, "la transformació que es necessita dur a terme cap a uns sistemes d'alimentació sostenibles pot evitar al voltant de 5,1 milions de morts cada any", va subratllar l'espanyola.

Document
Recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut
Consulta'l

"El canvi climàtic és la principal amenaça sanitària a la qual s'enfronta la humanitat" 

El manifest de la comunitat mèdica global adverteix que el canvi climàtic ja és "la principal amenaça a la salut a la qual s'enfronta la humanitat" i que els efectes poden ser més catastròfics que els de la pandèmia de la Covid.

Els sanitaris alerten que els efectes nocius del canvi climàtic ja es noten als seus hospitals i les seues clíniques, per exemple amb l'augment dels casos de malalties transmeses pels aliments, l'aigua o els animals, o amb fenòmens extrems com ara onades de calor, incendis o inundacions, amb milions d'afectats.

Els metges i treballadors sanitaris adverteixen en la crida que "cada dècima de grau que hi haja per damunt dels 1,5 graus (recomanats per l'Acord de París de 2015) causarà greus estralls en la vida i la salut de la gent", però al ritme actual a la fi de segle podrien fins i tot superar-se els tres graus.

També et pot interessar