La Comunitat Valenciana aprova per la seua atenció a la dependència per primera vegada en 15 anys
Atengué 15.161 persones noves en 2021, la qual cosa suposa un 14,85% més que l'any anterior i sis punts per damunt de la mitjana del conjunt d'Espanya
La Comunitat Valenciana va atendre 15.161 noves persones en situació de dependència en 2021, la qual cosa suposa un 14,85% més que l'any anterior i sis punts per damunt de la mitjana nacional, que va registrar un increment del 8,71%. Així ho reflecteix el XXII dictamen de l'Observatori Estatal per a la Dependència elaborat per l'Associació de Directors i Gerents de Serveis Socials, que fa una menció especial a la Comunitat Valenciana, que "aprova" amb un 5 el Dictamen de la Dependència després de 15 anys de suspensos.
"Una gestió molt completa en tots els paràmetres que constata la transformació iniciada en 2016 i que li ha portat a triplicar el nombre de persones dependents que hui reben una prestació a la Comunitat Valenciana", subratlla l'estudi. Així, l'execució a la Comunitat Valenciana de les mesures contingudes en el Pla de Xoc, pel qual obtingué un finançament extraordinari de 51,4 milions, s'ha saldat amb la reducció de la llista d'espera en -1.555 (-11,72%), mentre la resta de CCAA ho han fet en el 16,71%.
El sistema d'atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén 124.080 persones, en data 1 d'abril, a través d'algun servei o prestació econòmica, segons es desprén de l'informe que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que es publica des de juliol de 2017 en la seua pàgina web. Per províncies, 38.549 persones són de la província d'Alacant, 14.305 de Castelló i 71.226 resideixen a la província de València.
El document destaca també que la Comunitat Valenciana sobreix en la resta de paràmetres bàsics del sistema respecte de la mitjana nacional: tant en nombre de sol·licituds registrades (+7,03% /2,26% nacional), persones valorades (+11,38% / 3,43% nacional), persones amb dret a prestació (+11,78%/4,38% nacional), serveis lliurats (+10,29% / 11,93% nacional) o persones ateses amb PECEF (Prestació Econòmica per a Cures en l'Entorn Familiar), en què triplica la mitjana nacional (+20,89% enfront del 7,11% nacional).
Cinc vegades més que en 2015
"Aquestes dades --ha recalcat l'informe-- evidencien que la Comunitat Valenciana ha deixat d'estar en els últims llocs i ratifiquen el compromís total de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives amb l'aplicació del servei d'atenció a la dependència, perquè cada vegada més persones puguen gaudir d'un dret que tenen reconegut per llei".
En aquest sentit, ha assenyalat que durant l'any passat es van resoldre un total de 34.283 expedients de persones en situació de dependència, la qual cosa suposa "una mitjana de 135 expedients diaris", cinc vegades més que els resolts durant 2015.
El document ressalta finalment, que l'aposta pel "municipalisme" s'ha traduït en un "important increment pressupostari per a crear una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d'expedients". Aquesta aposta es concreta en el finançament de 27.385 llocs de treball directes, la qual cosa permet que en aquests moments el 60% dels municipis de la Comunitat Valenciana, 322 en total, tramiten en menys de 90 dies els expedients de dependència.
En fer-se públic l'informe, la Generalitat ha destacat que la Comunitat Valenciana supera en sis punts la mitjana nacional en incoporació de nous usuaris al sistema d'atenció a la dependència.