La Comunitat Valenciana bat un rècord històric amb 289 donants d'òrgans el 2023
S'ha arribat a un rècord històric amb un total de 355 trasplantaments renals enfront dels 305 de l'any passat, un 16% més
El 2023, la Comunitat Valenciana ha batut un rècord històric de donació d'òrgans per a trasplantaments, amb 289. La xifra, que inclou també les donacions en vida, creix un 11,5% respecte de l'exercici anterior i situa el territori com un dels capdavanters del país amb més ràtio de donants, 52,1 per milió d'habitants —tres punts per damunt de la mitjana estatal—. Segons el balanç anual que ha presentat aquest dimecres la Conselleria de Sanitat i l'Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), l'any passat els hospitals valencians practicaren 609 trasplantaments d'òrgans sòlids, quasi un 12% més que el 2022.
Per tipus d'òrgan, 355 d'aquestes intervencions foren de ronyó, 139 de fetge, 35 de cor, 74 de pulmó i sis més de pàncrees. L'Hospital La Fe de València es consolida com a referent i líder de tot Espanya en trasplantaments cardíacs i hepàtics. L'Hospital General Universitari de Castelló és el que major nombre de donacions ha registrat, amb 45 donants d'òrgans, seguit dels 44 donants a l'Hospital Doctor Balmis i 43 a l'Hospital Universitari La Fe.
Trasplantaments per hospitals
El 2023, l'Hospital Universitari La Fe ha sigut el primer d'Espanya en trasplantaments hepàtics (96 en adults i 6 pediàtrics) i en trasplantaments cardíacs (33 en adults i 2 pediàtrics). D'altra banda, aquest centre ha realitzat 119 trasplantaments renals, 74 pulmonars i 6 de pàncrees.
Pel que fa als trasplantaments de renyó, a l'Hospital Clínic Universitari de València se n'han fet 20; a l'Hospital Universitari General de Castelló, se n'han dut a terme 26; a l'Hospital General d'Elx, 30; a l'Hospital Doctor Balmis han sigut 79 renals i 37 hepàtics; i a l'Hospital Doctor Peset, s'han fet 76 trasplantaments renals.
La majoria dels òrgans donats provenen de persones mortes —142— o de pacients en mort circulatòria, el procés que es coneix com a donació en asistòlia controlada —132— perquè el cor no batega. L'ONT destaca que aquesta tècnica, que es practica gràcies a un procediment complex per a preservar els òrgans fora del cos humà, ha sigut un "gran revulsiu" i ha contribuït en bona part a incrementar la xifra total de trasplantaments. De fet, l'equip d'ECMO mòbil de la Comunitat Valenciana, que dona cobertura en el 100% dels centres per a aquesta mena de donació, va fer durant l'any passat 47 eixides.
Crida l'atenció, a més, l'augment de la donació en vida, és a dir, quan una persona cedeix de manera altruista una part d'un òrgan, com ara el fetge o el renyó. En els últims dotze mesos ha repuntat un 66% en el territori valencià, que ha registrat quinze trasplantaments de donants vius. Respecte als trasplantaments renals, s'ha aconseguit un rècord històric amb un total de 355 trasplantaments d'aquest tipus enfront dels 305 de l'any passat, un 16% més. Destaca, a més, que ara també es fan aquest tipus de trasplantaments a l'Hospital Universitari General de Castelló.
En el conjunt d'Espanya, el balanç anual de trasplantaments és igualment positiu. Durant el 2023, es realitzaren cada dia de mitjana setze intervencions d'aquest tipus fins a arribar a un total de 5.861, un 9% més que l'any anterior. Aquest volum ja sobrepassa el màxim històric assolit abans de la pandèmia i manté el país com a referent mundial des de fa ja 32 anys consecutius.
"El model de donació d'òrgans estatal, i en concret el valencià, és una història d'excel·lència difícilment superable i millorable. A pesar d'això, aconseguim fer-ho any rere any" ha afirmat el director del programa de trasplantaments de la Comunitat Valenciana, Rafael Badenes, visiblement satisfet. El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, també s'ha felicitat per les bones xifres i ha remarcat que, a la Comunitat Valenciana, tenim el doble de probabilitats d'accedir a un trasplantament en comparació a la mitjana d'altres països de la Unió Europea.
El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha aprofitat per a agrair la immensa la labor de l'equip de trasplantaments a la Comunitat Valenciana “perquè gràcies a la seua professionalitat i implicació han aconseguit que molts dels pacients que es trobaven en espera d'un òrgan, tinguen ara una millor esperança i qualitat de vida”.