Directes
Ara en la televisió
LA FINESTRA ESPORTIVA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

La Comunitat Valenciana comença l'any amb la grip estancada, però més pacients hospitalitzats

Alguns centres sanitaris han hagut de desdoblar llits o desviar pacients, mentre que la Conselleria de Sanitat avisa d'un increment dels contagis per a la setmana que ve

Dos persones ixen d'un centre de salut valencià amb mascareta posada / Eduardo Manzana (Europa Press)

La Comunitat Valenciana ha entrat en el 2024 amb taxes de grip estancades, ja que la incidència acumulada entre la població ha baixat un 2,6% en l'última setmana i se situa ara mateix en 536,7 casos per cada 100.000 habitants. La taxa és lleugerament inferior a la registrada en les acaballes de 2023, quan es va disparar de tal manera que els contagis es multiplicaren quasi per quatre en a penes set dies. A més, el percentatge de pacients ingressats en les unitats de cures intensives per aquesta malaltia concreta s'ha reduït a la meitat, en haver passat de 5,1% a 2,6%. Són xifres de l'últim butlletí del Sistema de Vigilància d'Infeccions Respiratòries Agudes de la Comunitat Valenciana (Sivira CV), que analitza l'evolució de la covid, la grip i el virus respiratori sincicial (VRS) entre l'1 i el 7 de gener.

D'altra banda, les infeccions per covid-19 també es mantenen relativament estables. En la darrera actualització de l'estadística s'incrementen vora un 2% fins als 226,8 casos per cada 100.000 habitants. I pel que fa al VRS, que afecta sobretot nadons, tot apunta que la corba epidèmica s'ha doblegat perquè cau un 64,2% per a situar-se en una incidència de 92,3 casos, enfront dels 258,2 registrats fa set dies.

Evolució de la incidència acumulada de les infeccions per virus respiratoris en 2023 / Sivira

La Comunitat Valenciana, com el conjunt d'Espanya, està immersa aquests dies en una epidèmia vírica causada sobretot per la grip, que ha tornat especialment forta enguany després de diverses temporades en què va cedir el protagonisme al SARS-CoV-2. L'allau de contagis entre la població han tensat notablement el sistema de salut, amb centres d'atenció primària i urgències saturats en moltes parts del país. En el territori valencià, el nou balanç del Sivira rebaixa un 12% la incidència conjunta de les infeccions respiratòries agudes, fins als 1.318,7 casos. La xifra, tot i ser vora 200 punts inferiors a la de la setmana passada, se situa a molta distància de la mitjana nacional (952,9). El grup d'edat més afectat continua sent el de 0 a 4 anys, amb 2.961,1 contagis per cada 100.000 habitants.

El conseller de Sanitat, Marciano Gómez, va avançar aquestes dades d'incidència dimarts durant la roda de premsa posterior al ple del Consell i va alertar que estan incompletes perquè la setmana passada hi va haver dies festius, Cap d'Any i Reis, i són dates en què molta gent no va als centres de salut si no és per una urgència. Precisament per açò la Direcció de Salut Pública espera un repunt important dels contagis de cara a la setmana que ve, de manera que ens deixen ja prop del pic. La previsió de les veus expertes és que la corba comence a doblegar-se ja en la segona quinzena del mes.

Més pressió assistencial

Si ens fixem en les hospitalitzacions, que van associades a quadres més greus dels virus, es constata com han continuat augmentant: en una setmana s'ha passat de 37,3 casos per cada 100.000 habitants a quasi 42,9. El paràmetre supera en més de deu punts la mitjana espanyola, que està en 28,7. Els ingressos que més preocupen són els que deriven de la covid-19, amb un percentatge que es manté en el 6,3% dels casos i estades mitjanes en les unitats crítics i hospitals que ronden els cinc dies. Els pacients tenen de mitjana 78 anys. Per a la grip, l'edat mitjana baixa fins als 73 anys, mentre que el percentatge d'ingressos en l'UCI dels afectats ha caigut al 2,6 i l'estada mitjana d'ingressos en crítics i en hospitals oscil·la entre dos i tres dies.

Tot i l'increment de la pressió assistencial en trets generals, Sanitat insisteix que no hi ha cap situació de "col·lapse". El que sí que s'ha repetit en algun hospital és la derivació de pacients a altres centres o a la Unitat d'Hospitalització Domiciliària (UHD), així com llits doblats en les habitacions, han apuntat fonts sindicals. La responsable de negociació col·lectiva de la Federació de Servei Sociosanitaris de CCOO PV, María Ángeles Gómez, ha assenyalat que cada any "es reprodueix la mateixa situació d'alta pressió assistencial en aquesta època, degut sobretot als virus respiratoris". Des del sindicat CSIF han insistit que cal "més prevenció, amb vacunació i ús de mascareta, i un increment de plantilles per a poder fer front a circumstàncies com l'actual, amb un augment de patologies respiratòries vinculades, sobretot, a covid i a la grip A".

Des d'aquest dimecres és obligatori portar la mascareta per a entrar en centres de salut i hospitals de tot Espanya. La mesura, aprovada per una ordre del Ministeri de Sanitat, ja s'havia decretat a la Comunitat Valenciana des del divendres passat, per decisió de la Conselleria del ram.

Sanitat

També et pot interessar