La Comunitat Valenciana estrena la fase 3 amb més mobilitat i contacte social
Ja es pot viatjar per les tres províncies i comencen a reobrir centres de salut, discoteques i alguns parcs infantils.
Tres mesos després de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma a Espanya, la Comunitat Valenciana estrena la fase 3 i encara ja la recta final de la desescalada amb l’última parada en la transició cap a la nova normalitat. Així, 33 comarques se sumen al Racó d’Ademús, que ja estava en aquesta fase des de dilluns. Aquest avanç coincideix amb unes xifres esperançadores pel que fa a la incidència del coronavirus, ja que, per primera vegada en sis dies, no s’ha notificat cap víctima mortal en les últimes 24 hores.
La gran novetat és que la Generalitat passa a ser l’autoritat que assumeix el control de la desescalada, que serà menys restrictiva que en altres autonomies. Així mateix, en aquesta fase 3 avançada, la distància social pasa a ser d’1,5 metres, s’eliminen les franges horàries i es permeten activitats esportives a l’aire lliure amb fins a 50 persones. La majoria d’establiments i espais públics tancats poden obrir al 75% del seu aforament i fins al 100% a les terrasses amb dos metres de distància. A més, es permeten esdeveniments culturals a l’aire lliure amb un màxim de 800 assistents. També els menjadors i albergs socials han pogut ampliar l’aforament.
Mobilitat interprovincial
Una de les novetats més esperades que comporta el canvi de fase és que ja no hi ha restricció de mobilitat en tota la Comunitat Valenciana, de manera que es permeten els desplaçaments interprovincials. Aquest fet permetrà, d’una banda, el retrobament amb familiars que viuen en una província diferent, i de l’altra, poder desplaçar-se a segones residències, en cas que aquestes es troben en una província diferent a la del lloc de residència habitual.
De fet, s’han viscut imatges molt emotives com el retrobament entre familiars que no es veien des de fa tres mesos, o fins i tot, que encara ni es coneixien en persona.
Comencen a reobrir alguns centres de salut
A més, a partir d’aquest dilluns comencen a reobrir progressivament tots els centres d’atenció primària que durant els últims mesos es van tancar per a optimitzar els recursos sanitaris. Així, pobles com Benlloc, la Serra d’en Galceran, Vilanova d’Alcolea o Torre d’en Doménec, recuperen l’activitat dels centres de salut i el veïnat ja hi pot anar amb cita prèvia, en l’horari habitual.
Des del passat mes de març, quan el Departament de Salut de Castelló posava en marxa el pla de concentració de recursos en atenció primària (implantat en tota la Comunitat Valenciana), els veïns i veïnes d’aquests municipis havien de desplaçar-se fins a la Vall d’Alba perquè els atengueren.
Dubtes al voltant de l’obertura de parcs
Així mateix, des d’aquest dilluns poden obrir els parcs aquàtics, els infantils, les zones de joc i els zoològics, però hi ha molts pobles que no ho faran perquè els ajuntaments no estan segurs de poder garantir les mesures de seguretat necessàries. En la llista dels que no obrin està Elx, Oriola, Moncofa, Xixona, Xirivella o Almussafes. Sí que llevaran els precintes dels parcs, tres mesos després, València, Alacant, Albal Catarroja o la Vila Joiosa, entre altres ciutats.
Aquesta decisió ha creta controvèrsia entre pares i mares. Alguns estan desitjant que tornen a obrir els parcs per a poder portar la xicalla a jugar, mentre que altres consideren molt encertada la decisió de no obrir-los si no es pot garantir la seguretat. Els que no tenen dubtes són els xiquets i les xiquetes, que tenen molt clar que volen poder tornar a jugar a l’aire lliure.
Les discoteques, les primeres a estrenar fase
Les discoteques han aprofitat l’entrada en vigor de la nova fase aquesta mitjanit per a ser les primeres a estrenar-la i algunes ja han obert, com ara Spook (Pinedo). Això sí, ho han hagut de fer al 33% de l’ocupació, sense accés a les pistes de ball i amb l’obligatorietat que els clients porten mascareta.
No obstant això, l’obertura no ha estat generalitzada, ja que alguns empresaris del sector creuen que amb aquestes limitacions, que consideren massa restrictives, no els compensa econòmicament. En aquestes condicions, hi ha negocis en risc, i es podrien perdre fins a 4.000 llocs de treball directe, segons els càlculs que fan des de les associacions d’oci de València i Alacant. Per això, reclamen ajudes a l’administració per a assegurar la supervivència dels locals.
S’obrin les platges de rius i llacs
En aquesta fase també arriba el torn d’obrir les platges fluvials. Les mesures per obrir estos espais al bany eren molt clares per a la mar, però l’aplicació als llacs i als rius generava dubtes, fet pel qual ha regnat la prudència i han esperat a la fase 3.
De fet, de les 12 platges continentals que hi ha a tot el territori, no totes obriran l’accés al bany. Els ajuntaments de la comarca dels Serrans tanquen l’accés perquè no poden garantir les mesures de seguretat a que obliga la pandèmia de coronavirus. La resta sí ho farà mitjançant un estricte protocol: mesures de control i contenció per garantir una turisme segur també a les platges fluvials i el seu entorn.
Els turistes estrangers hauran d’esperar
En canvi, per a rebre turistes estrangers caldrà esperar encara una setmana, encara que aquest dilluns ja han arribat a Palma els primers visitants procedent des d’Alemanya. En el cas valencià, l’obertura de les fronteres amb els països de l’espai Schengen serà el 21 de juny, excepte amb Portugal i la resta de països fora d’aquest espai, que s’obriran l’1 de juliol.
Crida a la prudència
No obstant això, diferents representants polítics valencians han fet una crida a la prudència i a la responsabilitat per a evitar un rebrot que obligue a retrocedir a situacions anteriors. Per això, s’insta la ciutadania a no abaixar la guàrdia, a seguir utilitzant la mascareta i a rentar-se les mans assíduament.