Qui es vacunarà aquesta setmana i quina vacuna rebrà?

La Comunitat Valenciana posarà aquesta setmana 250.000 vacunes contra la Covid-19 a 6 grups diferents

Cues en el centre de vacunació instal·lat a la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València
Cues en el centre de vacunació instal·lat a la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València / Twitter: @GVADrPeset

La Comunitat Valenciana posarà durant els pròxims set dies un total de 250.000 dosis de les vacunes contra el coronavirus de Pfizer, Moderna, AstraZeneca i les monodosis de Janssen, després d'acabar la setmana passada amb quasi 2,5 milions de dosis administrades i amb prop del 40 per cent de la població amb, almenys, una posada.

De Pfizer han de vindre aquesta setmana 181.000 dosis, però ho faran entre aquest dilluns i dimecres. De moment, acabem de saber que aquest matí ja n'han aterrat la meitat, unes 90.000 a l'aeroport de València, i dimecres vindran les que falten. Es tracta d'una prova pilot amb vista a la setmana que ve quan ha d'arribar una remesa de vacunes més gran. Dos avions amb dosis de Pfizer aterraran cada setmana a la Comunitat Valenciana a partir del mes de juny, ja que l'increment del nombre de vacunes que tenen com a destinació València obliga a dividir els enviaments per a evitar incidents ja que augmenta el nombre de quilos de gel sec que es necessiten per a transportar-les a -70 graus.

En aquests moments s'estan vacunant les persones majors de 50 anys, un grup d'edat que acabarà el 15 juny, moment en el qual es començarà a immunitzar les persones que tenen entre 40 i 50 anys, mentre que al juny serà el torn dels majors de 30 anys.

Quina vacuna rebrà cada grup d’edat?

  • Majors de 70 anys: segona dosi de Pfizer (83.000 dosis).
  • Majors de 66 anys: pauta completa de Pfizer (8.000 dosis).
  • Persones de 51 a 59 anys: primera dosi de Pfizer (82.000 dosis), Moderna (36.000 dosis) i Janssen (15.600 dosis).
  • Col·lectius menors de 60 anys: pauta completa de Pfizer (2.000 dosis).
  • Persones en situació d'alt risc: pauta completa de Moderna (6.400 dosis).
  • Persones de 60 a 65 anys: primera dosi d’AstraZeneca (10.000 dosis).

La resta, fins a completar les més de 247.000 dosis de vacunes d'aquesta setmana, s'administraran a altres col·lectius en quantitats més xicotetes, com a persones d'institucions penitenciàries, usuaris d'habitatges tutelats o persones en condicions d'alt risc, entre altres.

A més, aquesta setmana Sanitat ha de decidir quan començar a punxar les segones dosis als treballadors essencials menors de 60 anys que ja tenen injectada la primera dosi d'AstraZeneca. Els primers que la reberen ací foren els soldats de la Unitat Militar d'Emergències de Bétera a mitjan febrer. Aquest col·lectiu ha de rebre la segona dosi a tot estirar la setmana que ve, la primera de juny, que és quan es compleixen les 16 setmanes des que els punxaren la primera.

Seran també els primers que hauran de decidir si volen posar-se ara la de Pfizer com recomana Sanitat o firmen un consentiment informat i repeteixen amb AstraZeneca. Després vindrà el torn de policies, guàrdies civils, professors i personal dels centres educatius, entre altres.

133 punts de vacunació

La Comunitat Valenciana disposa des de hui de 133 punts de vacunació. En concret, obriran les portes 101 espais de vacunació municipals, que s'uneixen als 32 punts que actualment ja estan funcionant.

Aquests 133 punts de vacunació permetran "agilitar" el procés de vacunació, segons va destacar la setmana passada la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló. "Amb aquest desplegament de recursos assistencials es podrà administrar la vacuna a més de 400 persones cada tres minuts" i inocular "500.000 vacunes a la setmana", va afegir.

Els punts de vacunació agrupen els ciutadans de 328 municipis, i en els més de 200 municipis restants, que corresponen a les zones bàsiques de salut més remotes o amb accés més difícil, es vacunarà, tal com s'està fent ara, en els seus propis centres de salut. En aquest últim cas, el procés de vacunació s'ha organitzat de manera que no interferisca en el funcionament habitual del centre d'atenció primària.

L'objectiu és vacunar el major nombre de persones en el menor temps possible. Així, amb els recursos assistencials habilitats per la Conselleria de Sanitat hi ha capacitat per a administrar 500.000 vacunes cada setmana.

També et pot interessar

stats