La Comunitat Valenciana es prepara per a 48 hores de fortes pluges i temporal

La primera DANA de setembre, atípica i anticipada, podria deixar registres superiors als 60 litres per metre quadrat en una hora

Una dona es protegeix amb un paraigua de la pluja a València
Una dona es protegeix amb un paraigua de la pluja a València / Juan Carlos Cárdenas

La Comunitat Valenciana activa els protocols per a fer front a la DANA que s'espera aquest primer cap de setmana de setembre. El temporal podria descarregar aquest dissabte més de 60 litres per metre quadrat en només una hora en alguns punts de els comarques del nord i el Golf de València.

Els avisos de l’Agència Estatal de Meteorologia preveuen per a la vesprada del dissabte pluges amb intensitat torrencial. El risc taronja s'activa a les comarques del nord i el Golf de València, però la resta del territori no queda exempt de la possibilitat de fortes pluges. Caldrà parar atenció a l’evolució de l’oratge durant les pròximes hores, ja que les previsions podrien variar i les pluges podrien arribar acompanyades de pedra i fortes ratxes de vent en qualsevol punt del territori.

Avisos per pluges d'AEMET
Avisos per pluges d'AEMET / À Punt NTC

Els municipis es preparen per a evitar complicacions

Les brigades municipals en diversos ajuntaments han treballat en els últims dies per a netejar embornals, clavegueram i evitar, així, possibles inundacions. A les comarques del nord, on s'espera més contundència, pobles com Orpesa netegen els carrers principals i els ullals que desemboquen a la mar. També a Benicàssim s'ha netejat el barranc dels Covarxos per a deixar pas a les baixades d'aigua que es puguen acumular.

Les pluges també descarregaran amb força més al sud i ciutats com Torrent, València o Gandia han activat protocols especials de seguretat. Al Cap i Casal s'han revisat els passos inferiors i grans col·lectors i s'han netejat els embornals situats a la part més baixa de la ciutat, als Poblats Marítims. A Gandia, la tasca es concentra al riu Serpis perquè l'aigua trobe els mínims obstacles en el seu camí cap a la mar. Quant a les comarques del sud, encara que no s'espera la mateixa intensitat, els ajuntaments també han preparat el territori per a poder evitar qualsevol classe de complicació.

Amb aquesta previsió, el govern valencià i els ajuntaments es preparen per a fer front a aquest canvi violent de l'oratge. La consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez, ha mantingut una reunió amb la Delegació i Subdelegació del Govern i amb els organismes d'emergències per tal d'activar un dispositiu coordinat de prevenció i actuació amb què minimitzar l'impacte de la DANA. Núñez ha informat que els Serveis d'Emergència de la Generalitat, els consorcis de bombers provincials i municipals i el telèfon 112 estan alertats “per a actuar davant de qualsevol situació anòmala que es puga presentar i per a atendre un augment del volum de telefonades”.

Les previsions centren els riscos més forts durant la vesprada i nit entre dissabte i diumenge, i la situació s'espera que millore progressivament al llarg del diumenge. Les temperatures també baixaran aquests dies, però la situació s'estabilitzarà la setmana que ve.

També et pot interessar

stats