La Comunitat Valenciana, ràpida a frenar els contagis però de les més lentes a vacunar
Estem entre les 15 regions europees amb menys positius, però només la vacunació dels majors de 80 anys està per damunt de la mitjana espanyola
La carrera per guanyar-li temps al coronavirus progressa a pesar dels problemes per estabilitzar i augmentar el ritme de la vacunació, l’antídot més eficaç contra la malaltia i l’esperança universal per recuperar espais socials de normalitat.
La Comunitat Valenciana ha complit cinc setmanes amb la incidència acumulada més baixa de tot Espanya (40) i a Europa, on va arribar a ser la pitjor, ha passat a estar entre les quinze regions amb menys positius d’un total de 378, segons el Centre Europeu de Control i Prevenció de les Malalties. Només Finlàndia i algunes zones de Noruega tenen dades més baixes.
Rastrejadors actius
La quarta onada està, ara per ara, sota control. Una de les raons, argumenta la Generalitat, és que s’ha mantingut l’esforç constant per a garantir la traçabilitat dels casos que s’hi detecten, un treball que es complica quan la incidència creix per damunt dels 50 casos per cada 100.000 habitants. Els rastrejadors continuen ben actius, tot i que la seua faena ha eixit del focus mediàtic.
En canvi, tota la logística desplegada per a vacunar massivament, ara interés prioritari, topeta una i una altra vegada amb els vaivens del subministrament. L’últim és positiu: la incorporació, des d’ahir, d’un quart fàrmac, el vaccí de Janssen. La previsió és que d’aquesta vacuna monodosi arriben uns 15.000 vials cada setmana i que al maig augmenten fins a les 130.000.
El 25% de la població valenciana ja té una dosi
Ara mateix la quarta part de la població valenciana que s'ha de vacunar ja ha rebut almenys una dosi i està parcialment immunitzada contra el coronavirus. Això és un punt percentual menys que la mitjana espanyola. En xifres absolutes, 1.049.000 persones.
Pel que fa la pauta completa, la tenen adminstrada més de 377.000 valencians i valencianes, el 8,8 % del total, també quasi un punt per sota de la mitjana de tot l’estat. Només en el grup de majors de 80 anys el nivell de vacunació valencià supera la mitjana de tot el país. Estem, per tant, en el grup de comunitats autonomies de la cua pel que fa al ritme de vacunació.
Aquestes dades, però, s’han de contextualitzar, sobretot amb el baix nivell de contagis que continua havent al País Valencià en comparació amb el conjunt d'Espanya. La relativa bona situació epidemiològica valenciana permet acarar l’estratègia de vacunació amb menys urgències que en altres territoris, on en realitat ens superen per poc en vacunació i molt més en taxes de contagis.
A més, en aquests dos diagrames de dispersió, que es poden consultar de manera interactiva, s’observa també que la posició relativa de la Comunitat Valenciana respecte de la resta d’autonomies és molt similar tant en l’administració de les primeres dosis com en la pauta completa. A penes ens movem en els dos escenaris, com sí que passa en altres com Galícia, Múrcia, Aragó o La Rioja. Això vol dir que l’estratègia de vacunació és prou homogènia i que, a mesura que la campanya vaja accelerant-se, serà més fàcil cobrir els objectius marcats.