La Comunitat Valenciana recupera la normalitat després de la primera DANA de la temporada

Reobrin els ports de Sagunt i de València, tancats pel temporal, mentre en la xarxa ferroviària encara hi ha retards

Efectes de les pluges en un camp de Borriol
Efectes de la pluja en un camp de Borriol / Andreu Esteban (Efe)

La Comunitat Valenciana es recupera aquest dilluns, a poc a poc, dels efectes de la primera DANA de la temporada. Les fortes pluges, que dissabte van descarregar amb força a la Plana Alta i diumenge a l'Horta, la Ribera i el Baix Maestrat, han anat remetent i a primera hora d’aquesta vesprada el temporal marítim també ha amainat.

Els últims efectes d’aquest temporal han deixat forts vents i grans ones al litoral valencià que han obligat a tancar bona part de l'activitat marítima. L'Autoritat Portuària de València ha reobert al trànsit el port de Sagunt a les 15:35 hores i el de València a les 17:40 hores. 

Diumenge al migdia, les condicions meteorològiques van obligar a tancar de manera parcial el port de València, fet que implicava la prohibició d'entrada d'embarcacions a port, a excepció dels ferris. A les 18 hores es va tancar íntegrament el de Sagunt. Mentre han estat tancats, a les terminals es treballa en la recepció de càrregues i l'atenció de vaixells atracats.

La DANA s’ha retirat ja del territori valencià després de deixar registres d'aigua de més de 150 l/m² en alguns indrets del país, però els efectes de la pluja intensa continuen ben presents. Hui, al Baix Maestrat, una de les comarques més afectades pel temporal, és dia d’avaluar danys. A Vinaròs, els operaris s’afanyen a arreplegar brossa i canyes dels 12 quilòmetres de costa, uns treballs que s’allargaran durant tota la setmana. A més, hi ha danys també al clavegueram, en alguns vials i en la xarxa elèctrica d’algunes urbanitzacions. Només queda tallada al trànsit per precaució una via rural. 

També de manera progressiva recupera la normalitat la xarxa ferroviària després del caos viscut a les estacions valencianes. La circulació en la línia d'alta velocitat en el corredor mediterrani, que uneix Alacant, València i Castelló de la Plana amb Catalunya, s'ha restablit a primera hora del matí després d'estar tallada durant vora 24 hores. Tot i això, sí que s’estan patint retards, ja que en els punts d’Amposta i Ulldecona els trens només poden circular per una via per acumulació d’aigua en la zona. 

D'altra banda, s'ha començat a recuperar també part de la circulació fèrria en la línia AVE Madrid-Sevilla, encara que amb limitacions de velocitat entre La Sagra i Yeles (Toledo). Renfe ha anunciat als viatgers i viatgeres que podran anul·lar o canviar el bitllet sense despeses si no volen fer el desplaçament.

Aquesta DANA primerenca ha tingut tres moments clau en tres punts del nostre territori. El primer, dissabte de matí a la Plana Alta. L'aigua va caure amb molta intensitat a Borriol, on es van acumular 186 l/m², segons dades de l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet). Unes primeres precipitacions que també van deixar 154 l/m² a Vilafamés, 127 a la Pobla Tornesa, 63 a la Serratella i 41 a la Vall d'Alba. La segona gran tromba d'aigua es va produir la matinada del dissabte al diumenge, sobretot, a l'Horta i la Ribera. Així les coses, de matinada a Alzira van caure 175 l/m². A Alginet, 117 l/m² en només una hora; és a dir, al voltant de dos litres d'aigua per minut. La tercera i última descàrrega d'aigua va arribar diumenge al matí al Baix Maestrat, on destaquen els 133,8 l/m² recollits a Santa Magdalena de Polpís, els 127,2 a la Jana i els 125 a Sant Mateu.

També et pot interessar

stats