La Comunitat Valenciana registra 5.000 nous casos de càncer de pulmó a l'any

Afecta cada vegada més dones i joves i més persones no fumadores, segons els experts, que insisteixen en la necessitat d'incrementar els garbellats per a detectar-ho

Laboratori valencià que investiga el càncer de pulmó
Laboratori valencià que investiga el càncer de pulmó / À Punt NTC

El càncer de pulmó afecta cada vegada més dones, més persones no fumadores i pacients més joves, segons els experts, que insisteixen en la necessitat d'incrementar els cribratges per a detectar-ho, ja que un 50% dels casos es diagnostica tard quan el pacient acudeix al metge amb símptomes.

Amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Pulmó, que és el 17 de novembre, Icapem (associació per a la investigació d'aquesta patologia) subratlla que s'esperen més de 30.000 diagnòstics el 2022, una xifra que ha anat en augment en els últims anys, especialment entre les dones, 5.000 a la Comunitat Valenciana.

A més, el 30% dels diagnòstics de càncer de pulmó es produeix en no fumadores, un percentatge que duplica al d'homes i això fa que dos de cada tres persones que no consumeixen tabac i que tenen aquesta malaltia siguen dones.

Per això, diverses societats mèdiques han posat en marxa el Projecte Cassandra de cribratge de càncer de pulmó, que arrancarà en més de 20 hospitals de 14 comunitats autònomes, entre les quals la Comunitat Valenciana, liderat per Separ (Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica).

El càncer amb més mortalitat

El càncer de pulmó és el de major mortalitat del món, i a Espanya causa la mort a unes 23.000 persones cada any. El nombre de nous casos anuals ha anat en augment i s'espera que es continue incrementant.

Segons els experts, a supervivència d'aquests pacients és inferior al 15% als 5 anys del diagnòstic. Aquestes "pobres xifres de supervivència" es deuen, segons la SEPAR, al fet que més del 70% es troba en fase avançada de la malaltia en el moment del diagnòstic.

Malgrat aquestes dades negatives, la Societat Espanyola d'Oncologia Radioteràpica (SEOR) subratlla que entre els tractaments més innovadors per a curar aquest càncer es troba la radioteràpia, que contribueix a incrementar la supervivència global dels pacients.

Es tracta d'un tractament no invasiu que utilitza feixos de radiació d'alta dosi dirigits a destruir les cèl·lules tumorals, minimitzant la dosi de radiació dels teixits sans, que es pot aplicar per a curar als pacients en estadis inicials de la malaltia sense necessitat de passar per quiròfan, ni anestèsia.

Medicina de precisió a l'Hospital La Fe

L'hospital La Fe de València és dels pocs hospitals on es fa la medicina personalitzada o de precisió, que consisteix a buscar l'alteració molecular en cada pacient i aplicar un tractament que li va a aquesta alteració.

Es deixa de considerar el càncer de pulmó com a una única malaltia, i passa a considerar-se diferents malalties depenent del perfil molecular que tinga cada pacient. La majoria d'aquests tractaments (diagnòstic molecular) són orals, i, per tant, menys tòxics i zero invasius.

Abans es feia a través de la histologia (veure les cèl·lules i determinar quin tipus de càncer és). Ara, amb la biòpsia líquida, s'analitzen les característiques d'aquestes cèl·lules i es pot conéixer si tenim un tumor, només analitzant la sang. I també permet anar comprovant al llarg de la malaltia si hi ha algun canvi, i, per tant, introduir un altre tractament.

Ara mateix hi ha tres grans tractaments per a la lluita contra el càncer de pulmó: la quimioteràpia, el tractament dirigit i la immunoteràpia.

En els últims anys s'ha multiplicat per quatre la supervivència del càncer de pulmó i la taxa ha passat del 4% al 20%.

També et pot interessar

stats