La Comunitat Valenciana registra el doble d’ofegats en la primera quinzena de juny d'enguany que en tot el mateix mes del 2023

Les tretze persones que este mes han perdut la vida en espais aquàtics igualen les xifres del primer semestre de l’any passat

Socorristes a la platja de l'Ampolla, a Moraira / À Punt NTC

Juny negre a les platges i rius de la Comunitat Valenciana. Des de principi de mes han mort tretze persones ofegades en espais aquàtics, segons el recompte que ha fet À Punt. L’últim, un xiquet d'onze anys que va desaparéixer dijous quan es banyava en un tram del Xúquer a Alzira, prop del pont de Ferro, i el cos del qual han trobat este divendres de matinada. Este dramàtic registre de persones que van perdre la vida mentre es banyaven durant la primera quinzena del mes és el doble que els de tot el juny del 2023. A més, estes xifres igualen les acumulades durant tot el primer semestre de l’any passat.

Segons el balanç mensual que ofereix la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, estes tretze víctimes s’afigen a les deu que ja s’havien registrat des de principis d’enguany. Per tant, des que va començar l'any, a la Comunitat Valenciana han mort 23 persones en espais aquàtics, i són ja la meitat de les que es van registrar durant tot el 2023. L'any passat van perdre la vida un total de 46 persones, la quarta xifra més alta d'Espanya juntament amb Galícia.

L'inici de la temporada alta del turisme ha arribat enguany acompanyat d'un degoteig d'ofegaments. A excepció del xiquet ofegat a Alzira, totes les morts han tingut lloc a les platges del sud de la Comunitat Valenciana. A més, la majoria de les víctimes tenien un perfil semblant: huit d’elles procedien de diversos punts d'Europa, deu eren homes i la mitjana d’edat supera els cinquanta anys. 

Un protocol que unifique els criteris de les platges

Davant d’este escenari, la Federació Valenciana de Salvament i Socorrisme ha reclamat la creació d'un protocol que unifique criteris en totes les platges, començant per l'horari i passant per la senyalització o el nombre de socorristes necessaris. Diuen que una senyalització comuna facilitaria el coneixement de les característiques de cada zona i també els perills de les zones de bany, sobretot entre els turistes. A més, insisteixen en la necessitat que hi haja platges, especialment les urbanes, on el servei de socorrisme es mantinga tot l’any.

Acudir a zones amb vigilància i avaluar sempre el lloc de bany

En el mateix sentit parla la Creu Roja, que recorda que la temporada de banyar-se al mar ja no es limita als mesos d'estiu, però no passa el mateix en els serveis de socorrisme a les platges. “Encara no ha començat la temporada d’estiu, però la gent ja veu que l’aigua està bona”, diu José Luis Oliva, coordinador de Platges de Creu Roja a Guardamar del Segura.

L’organització insisteix en el fet que s’ha d’acudir a zones vigilades i analitzar sempre la zona de bany. També cal prendre atenció a les parts que no tinguen ones, perquè són aquelles on sol haver-hi més corrents marins.

També et pot interessar

stats