La Comunitat Valenciana registra les pitjors xifres de contagis diaris en quatre mesos
Sanitat notifica 358 contagis més i es freguen els 3.000 a l’agost. Els hospitals ja acullen més de 200 pacients amb Covid-19.
La pandèmia del coronavirus continua avançant sense fre a la Comunitat Valenciana. En l’última jornada, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha confirmat 358 nous casos de Covid-19, la xifra més alta des del 10 d’abril, quan se'n van registrar 367, comptabilitzats per PCR i tests ràpids. A més, s’han identificat díhuit nous brots, nou d’ells a València i tots, excepte tres, s’han originat en trobades entre familiars i amics.
La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, qui ha comparegut en roda de premsa, ha explicat que només a l'agost s'han detectat 2.977 contagis, una xifra quinze vegades superior a la registrada en el mateix període dels mesos de juny i juliol. La dada positiva de la jornada és que no ha mort cap persona amb coronavirus en les últimes hores.
Els nous positius es localitzen, sobretot, a les comarques del centre de la Comunitat Valenciana, on se n'han diagnosticat 246, seguides per les del sud, amb 84 nous casos, i les del nord, on només n'hi ha hagut 28. Aquestes dades eleven fins als 2.650 els casos de coronavirus actius a la Comunitat Valenciana.
Part d’aquests nous contagis s’emmarquen en els díhuit nous brots confirmats aquest dijous. A València se’n registren nou i altres quatre a la seua àrea metropolitana: a Mislata, Meliana, Burjassot i Paterna. Picassent, Torrevella, Bunyol, el Pinós o Sagunt són altres dels municipis que presenten focus nous. Únicament tres brots presenten un origen laboral; la resta estan vinculats a encontres en els entorns socials.
Barceló ha asseverat que actualment hi ha 180 brots actius, dels quals el 78% es troben a la província de València i el 35% a la ciutat de València. Això ha portat la conselleria a endurir les mesures i des d'aquest divendres les discoteques i les sales d'oci nocturn hauran de tancar a la 1:30 h de la matinada.
També continua l’escalada de contagis a les residències, que van registrar una desena al principi de la setmana, fins a repuntar als setze aquest dimecres i dènou aquest dijous. Els últims confirmats corresponen a onze residents i a set treballadors. Així mateix, creixen els centres sociosanitaris que presenten usuaris amb Covid-19, ja en són 27, quatre més que en la jornada anterior. Vint d’ells són residències de persones majors, cinc de persones amb discapacitat i dos centres de menors.
Ara mateix hi ha 201 persones hospitalitzades, setze més que en el balanç anterior. El repunt d’ingressos resulta encara més cridaner si es compara amb les dades del mes passat. El 13 de juliol hi havia 147 persones menys ingressades, i la setmana passada 84 menys.
Els menors de 35 anys, el 15% de les hospitalitzacions
La titular de Sanitat ha ressaltat que els menors de 35 anys ja suposen el 15% de les hospitalitzacions. Els majors de 65 anys, la franja d’edat més afectada durant els pitjors mesos de la pandèmia, suposen el 39%. Els hospitals de les comarques centrals acullen 143 pacients amb Covid-19; els de les comarques del sud, 52; i les de Castelló, sis. De tots ells, una vintena estan a les Unitats de Cures Intensives (UCI), un més que ahir.
Malgrat l’augment de la pressió assistencial, la consellera ha negat amb rotunditat que hi haja col·lapse als hospitals: “No hi ha saturació”, ha dit. En aquest sentit, ha recordat que cada departament sanitari, així com la mateixa conselleria, tenen previst un pla de contingència des de fa mesos. “Aquest pla no s’improvisa”, ha argumentat per a justificar que alguns hospitals estiguen adoptant ja iniciatives per a augmentar la seua capacitat assistencial.
En el vessant positiu, en l'últim balanç, 55 persones han rebut l'alta, de manera que ja són 2.003 les persones recuperades a l'agost i 20.376 des que va començar la pandèmia.