La Comunitat Valenciana s'ompli de marxes per a visibilitzar la lluita del poble sahrauí
Aquest cap de setmana s'organitzen diversos recorreguts en suport del Sàhara Occidental, com a avantsala de la gran marxa cap a Madrid que culminarà el 18 de juny
La Plataforma Unida per l'Alliberament del Sàhara Occidental (Pulso) ha preparat per a aquest cap de setmana diverses marxes a les províncies d'Alacant i València per a reivindicar la llibertat i donar visibilitat a la lluita del poble sahrauí. Una lluita que, des que va esclatar la guerra amb el Marroc a causa d'haver trencat l'alto el foc el passat novembre, és més crítica que mai.
Des de Puçol va eixir aquest dissabte a les 8:00 hores la marxa Ruta Mediterrània, que va fer un recorregut de 16 quilòmetres per la coneguda com l'antiga Via Xurra. La marxa va acabar en Benimaclet, on es va visitar l'exposició Il·lustracions pel Sàhara al Teatre Círculo. A més, el Casino Musical de Benimaclet va acollir a la vesprada un concert amb l'actuació de Tesa, Yslem, Sociología Animal, Malparlat, Koda i Arjé.
Aquest diumenge hi ha més marxes tant a València com a Alacant. A les 9:30 hores ha començat al Museu de les Ciències de la ciutat de València un recorregut que acabarà al parc de Capçalera, on tornaran a actuar Tesa i Yslem.
Per altra part, a Alacant s'ha iniciat a les 11:00 un recorregut pel passeig de Gómiz, que continuarà pel passeig dels Màrtirs de la Llibertat i acabarà al parc de Canalejas, on es llegirà el manifest.
Més avant, el divendres 4 de juny Tavernes de la Valldigna també se sumarà a aquests actes en solidaritat al poble sahrauí amb una concentració a la plaça Major a les 19:00 hores.
Marxes a Madrid des de diferents punts de la geografia espanyola
Totes aquestes activitats que es duen a terme aquest cap de setmana són per a escalfar motors de cara a la gran Marxa per la Llibertat del Poble Sahrauí, en la que participen nombroses comunitats autònomes i que culminarà el 18 i 19 de juny a Madrid amb una gran manifestació.
Des de València, la ruta comença en el Parc de Capçalera el dimecres 2 de juny a les 8:00 en direcció a Xest i comptarà amb 17 etapes. En el cas d'Alacant, la marxa s'iniciarà el dimarts 1 de juny des de l'Ajuntament de la ciutat amb direcció a Elx, on continuarà la ruta passant per Asp, Novelda, Elda, Villena i Caudete. Serà en aquest últim punt on seguiran cap a Madrid juntament amb les marxes d'Albacete i València.
El compliment de les responsabilitats del govern espanyol i l'ONU com a principal reivindicació
Es tracten d'unes marxes organitzades per Pulso, que està format principalment per associacions d'ajuda al poble sahrauí, amb l'objectiu de cridar "prou" contra la repressió i l'assetjament marroquí i l'abandó de les responsabilitats d'Espanya i l'ONU amb el Sàhara Occidental.
Una situació d'emergència que s'arrossega des de 1975, però que es va agreujar amb la violació de l'alto el foc pel Marroc el 13 de novembre de 2020 en la bretxa il·legal de Guerguerat, la qual va dur a la guerra amb el Sàhara Occidental. Des d'aleshores, el Marroc ha augmentat les vexacions i la violència cap a la població sahrauí amb contínues agressions i violacions sexuals, com és el cas de l'activista sahrauí Sultana Khaya i la seua família.
Per això, entre les reivindicacions de la marxa hi ha el compliment de les obligacions del govern espanyol com a potència administradora del territori sahrauí d'assegurar la seua independència. Així mateix, també es condemna la inacció de l'ONU davant dels crims comesos pel Marroc als Territoris Ocupats del Sàhara Occidental, i se sol·licita la intervenció urgent d'observadors internacionals per garantir els drets fonamentals de la població sahrauí.
Altres demandes són la mediació del govern d'Espanya perquè els presos polítics sahrauís siguen posats en llibertat, que cesse immediatament la venda i la donació d'armes a l'exèrcit marroquí i que les empreses espanyoles detinguen l'activitat d'espoli al Sàhara Occidental.
"Amb les premarxes i la gran Marxa per la Llibertat del Poble Sahrauí també volem posar en relleu el problema de descolonització que té el Sàhara Occidental i que el govern espanyol es responsabilitze, ja que el Sàhara continua pertanyent a Espanya", explica Lourdes Crespo, una de les portaveus de la marxa a València. "Esperem que així es visibilitze el problema de base que es viu al Sàhara i que no estiga sotmés a notícies puntuals, com pot ser l'admissió de Brahim Ghali a un hospital espanyol, perquè la situació actual del sahrauís va molt més enllà que a això".
Cal recordar que el fet que un hospital de Logronyo atenguera per coronavirus el líder del Front Polisario, Brahim Ghali, juntament amb la negativa de la Unió Europea de proclamar la sobirania del Marroc al Sàhara Occidental va ser el detonant de l'enviament massiu de 8.000 persones del Marroc a la frontera de Ceuta.