La Comunitat Valenciana tanca el bimestre juny-juliol més càlid des que hi ha registres
A més, hi ha hagut un dèficit de precipitacions del 20% inferior a la mitjana del període 1981-2010
El mes de juliol de 2022 ha sigut extremadament càlid en la Comunitat Valenciana segons l'avanç climatològic de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) del mes de juliol. De fet, no hi ha precedents d'un bimestre juny-juliol tan càlid com el d'enguany, que supera en tres dècimes al mateix període de l'històric estiu del 2003.
El mes de juliol ha sigut el segon més calorós des d'almenys 1950, només per darrere de juliol del 2015, mentre que la precipitació acumulada se situa un 20% per davall de la mitjana del període 1981-2010, en registrar-se 9,4 l/m².
Amb una temperatura mitjana de 25,9 °C, el mes de juliol ha marcat 1,9 °C per damunt de la climatologia de referència. La gran anomalia càlida es va produir durant les tres últimes setmanes, ja que els primers dies del mes van transcórrer, amb alts i baixos, al voltant del valor normal.
El dia més càlid va ser el 25, quan a la província d'Alacant s’arribà als 44,9 °C a Oriola, 44,5 °C a Elx, 43,5 °C a Petrer i Novelda i 43,0 °C a Monòver. A l'aeroport d'Alacant-Elx la màxima fou de 42,4 °C, que és el valor més alt en aquest observatori des que hi ha registres (1967).
A mesura que va anar avançant juliol, les nits es van anar fent més càlides, de manera que les dels dies 29, 30 i 31 foren les més caloroses del mes. En gran part del litoral, totes les nits a partir del dia 26 van tindre una temperatura mínima superior a 25 °C i en molts observatoris es va superar la nit més càlida d'un mes de juliol, com per exemple el d'Alacant, que amb una mínima de 26,4 °C el dia 27, és la nit de juliol més càlida en aquest observatori.
A l'observatori de València es va igualar el registre de nit més càlida (de tots els mesos de l'any) el dia 26 (amb una mínima de 27 °C) i a l'aeroport de València la matinada del dia 27 (amb una mínima de 27,1 °C). És la nit més càlida des d'almenys 1966, quan van començar els registres en aquest observatori. Un dels factors que ha influït a fer que les temperatures mínimes hagen sigut tan altes ha sigut l'anòmala temperatura de la superfície de l'aigua de la mar.
Dèficit de pluges
A més, la precipitació acumulada ha sigut un 20% inferior a la mitjana del període 1981-2010, en registrar-se 9,4 l/m². Per províncies destaca Alacant, amb un 60% de dèficit pluviomètric, mentre que a València el dèficit ha sigut del 54%. A Castelló, per contra, hi ha hagut un superàvit del 24% a causa de les tempestes de l'interior.
En qualsevol cas, en la climatologia de la Comunitat Valenciana, juliol és el mes més sec en quasi el 100% del territori i tant els dèficits com els superàvits de precipitació tenen molt poc pes en el balanç anual i sol ocórrer també que, per poc que ploga al juliol, el mes resulta humit.
Els màxims acumulats durant el mes de juliol s'han registrat a l'interior nord de Castelló: Vilafranca, 129 l/m²; Castellfort, 62,7 l/m²; i Morella, 45,2 l/m². En l'altre extrem, hi ha àmplies zones de València i Alacant on no ha plogut o la precipitació ha sigut inapreciable.