Directes
Ara en la televisió
LA CUINA DE MORERA

La Comunitat Valenciana és la tercera regió d’Europa amb la incidència acumulada més baixa

De les regions de més d'un milió d'habitants, només altres dos pràcticament despoblades a Finlàndia presenten una situació epidemiològica més favorable que la valenciana

Mapa regional dels casos per cada 100.000 habitants els últims 14 dies a Europa / Marta Galindo

Des de fa més de dos mesos la Comunitat Valenciana manté la incidència més baixa de tot l’Estat i se situa en 29,88 casos per cada 100.000 habitants, segons l’última actualització del Ministeri de Sanitat de divendres. Una xifra que manté el nostre territori en risc baix de contagi (entre 25 i 50 casos per cada 100.000 habitants segons el semàfor Covid-19) des del 15 de març, i que només comparteix amb una altra comunitat autònoma, les Illes Balears, amb 40 casos per cada 100.000 habitants i una població cinc voltes menor que la valenciana.

Però si eixim fora, les xifres també confirmen que la Comunitat Valenciana és una de les regions més segures d’Europa. “Tenim la incidència més baixa, a excepció de tres zones pràcticament despoblades d'Islàndia, Noruega i Finlàndia”, afirma Salvador Peiró, investigador de Fisabio.

És el que es pot constatar en el mapa europeu per regions que acompanya aquesta informació, que recull les últimes dades publicades pel Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties el dijous 21 de maig i que s’actualitza cada setmana amb els casos notificats per cada un dels països que integren la Unió Europea i l’Espai Econòmic Europeu.

Mapa de la incidència acumulada per regions a Europa

El mapa interactiu mostra els nous casos diagnosticats per coronavirus per cada 100.000 habitants de les setmanes 18 i 19, que corresponen a les dues setmanes anteriors al 16 de maig, quan la incidència acumulada al nostre territori estava encara per damunt de 30 casos per cada 100.000 habitants.

Segons aquestes dades, la Comunitat Valenciana se situa en la dotzena posició amb la incidència més baixa de tot Europa. Però es col·loca la tercera si descartem les regions de menys d’un milió d’habitants. Així, només dues regions de Finlàndia, amb una extensió molt semblant a la que ocupa tot l'estat espanyol i amb una població al voltant del milió, tenen una situació epidemiològica més favorable. 

El pitjor de la pandèmia ja ha passat

Segons els experts, estem davant d’un estiu tranquil pel que fa a la pandèmia. De fet, les últimes dues setmanes ha baixat deu punts la incidència acumulada, de 40 a vora 30 casos per cada 100.000 habitants.

A més, les hospitalitzacions també s'han reduït un 54%. Marisa Blasco, presidenta de la Societat Valenciana de Medicina Intensiva i cap del servei de l’UCI de l’Hospital Clínic de València ha assegurat a À Punt que “continua baixant el nombre de pacients i hi ha molts hospitals que estan amb zero pacients de Covid tant a l'UCI com a les sales, i això és molt bon senyal”.

Tot i això, no podem abaixar la guàrdia. Fernando González Candelas, catedràtic de Genètica de la Universitat de València i investigador de Fisabio, adverteix que, tot i que a partir d'ara es preveuen brots puntuals entre els joves i els no vacunats, “això no implica que seran casos seriosos amb conseqüències a curt, mitjà i llarg termini i que els hem de tindre molt en compte".

Però els experts coincideixen a descartar una tornada als pitjors moments de la pandèmia. En paraules de Blasco, “tornar al que va passar l'any passat és molt difícil". Una idea que comparteix Peiró, que assegura que “les coses aniran bé i podrem tindre un estiu tranquil i una tardor encara més tranquil·la".

Un estiu tranquil i amb la porta oberta a abandonar les mascaretes si, com puntualitza Blasco, “tenim unes xifres de vacunació importants i delimitem molt bé els espais on es podrà alçar la restricció”.

Coronavirus per municipis

També et pot interessar