Directes
Ara en la televisió
GENERACIÓN CLICK

La Comunitat Valenciana va registrar 30 casos de mutilació genital femenina en 2020

Aquest dissabte és el Dia Internacional de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina.

VÍDEO | La Comunitat Valenciana va registrar 30 casos de mutilació genital femenina en 2020

El 6 de febrer és el Dia Internacional de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, una pràctica que consisteix en l'alteració o lesió total o parcial de teixit dels òrgans genitals femenins (particularment del clítoris) per motius no mèdics i amb l'objectiu d'eliminar el plaer sexual en les dones. Aquesta pràctica, condemnada per organismes internacionals com les Nacions Unides, continua sent un mal contra el qual es combat des de diferents àmbits, com, per exemple, el de la sanitat.

Així, segons la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en l'any 2020 es van registrar 30 nous casos de mutilació genital femenina (cap en edat pediàtrica) a la Comunitat Valenciana. A més, 13 dones van passar per la Unitat de Referència per a la Cirurgia Reconstructiva de l'Hospital Universitari Doctor Peset, creada en 2016 dins de l'estratègia de prevenció de la Conselleria contra aquesta pràctica. D'aquestes 13 dones, 4 es van sotmetre a una reconstrucció i 5 estan pendents de cirurgia quan es normalitze la situació sanitària.

Les dades aportades per la Conselleria se sumen a les publicades pel govern espanyol aquest dijous. La delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, va advertir que 235 xiquetes valencianes (144 a la província de València, 67 a la d'Alacant i 24 a la de Castelló) estan en risc de patir mutilació genital, segons un estudi al voltant d'aquesta pràctica a Espanya i presentat el mes de novembre passat. A més, només el 2021, 4,16 milions de xiquetes estan en risc de patir mutilació genital femenina, segons xifres de les Nacions Unides.

Lluitar contra la mutilació genital femenina des de la unió i l'acció

El Col·legi d'Infermeria d'Alacant, a través del seu Grup de Treball d'Infermeria contra la Violència de Gènere, també ha destacat la importància de la unió de forces de diferents àmbits per lluitar amb aquest problema. "No hi ha temps per a la inacció mundial: unió, finançament i acció per a eliminar la mutilació genital femenina", han expressat en un comunicat, on, a més, han posat el focus en el paper de les infermeres i, sobretot, en el de les matrones.

El Col·legi d'Infermeria també ha recordat que la mutilació genital femenina és una violació greu dels drets humans, la salut i la integritat de les dones i les xiquetes, com també adverteixen les Nacions Unides. La mutilació genital femenina pot causar, a més, complicacions de salut a curt i a llarg termini, inclús dolor crònic, infeccions, major risc de transmissió del VIH, ansietat i depressió, complicacions durant el part, infecunditat i, en el pitjor dels casos, la mort.

La mutilació genital femenina és una pràctica arrelada en molts llocs, on té un paper social molt relacionat amb el rol i el concepte de la dona en aquestes societats. Per tal de lluitar-hi en contra, no sols no n'hi ha prou de prohibir-la, sinó que ha d'avançar-se en altres àmbits, com "el de la lluita per la igualtat de la dona, la salut universal i els Drets Humans", denuncia també el Col·legi d'Infermeria d'Alacant.

També et pot interessar