La Comunitat Valenciana viu l'any hidrològic més sec des del 1950

En els últims huit mesos i mig s'han acumulat 149,4 litres de pluja per metre quadrat, un 62% menys del que és habitual

L'albufera de Gaianes, quasi sense aigua en una imatge recent
L'albufera de Gaianes, quasi sense aigua en una imatge recent / Shutterstock

L'any hidrològic a la Comunitat Valenciana, que va començar l'1 d'octubre del 2023, és el "més sec" almenys des del 1950 i arrossega un dèficit mitjà del 62%. El registre de precipitacions acumulades durant els últims huit mesos i mig ha sigut de 149,4 litres per metre quadrat, quan el volum normal seria de 394,5 l/m². Les dades les han aportades este dimecres el delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, i el cap de Climatologia de la delegació territorial d'este mateix organisme, José Ángel Núñez, durant la presentació del balanç dels primers mesos de l'any hidrològic 2023-2024 i el resum climàtic de la primavera de 2024.

La carestia de precipitacions era del 72% el maig, però les pluges de juny han reduït el percentatge en deu punts, segons Aemet. Des de l'1 d'octubre han sigut molt escasses i l'últim trimestre del 2023 va ser el "més sec al nostre territori des que hi ha registres". El 2024 s'ha continuat amb la mateixa tònica i només s'han comptabilitzat precipitacions el 19 de gener, sota la influència de la borrasca Juan, i la primera quinzena de juny. En este ventall destaca que el dia 12, dimecres, va ser la jornada amb més precipitació acumulada de l'any hidrològic.

Segons Tamayo, la precipitació acumulada des de l'1 d'octubre és inferior a cent litres per metre quadrat en quasi una quarta part del territori valencià. A més d'extremadament sec, l'any hidrològic també està resultant desmesuradament càlid. És "el més sec i més càlid des que hi ha registres", ha apuntat el directiu de la delegació valenciana d'Aemet, que afegeix que la calor anòmala també ha afavorit els processos d'evapotranspiració i de pèrdua d'humitat del sòl i la vegetació. Segons han exposat, la situació dels últims mesos "encaixa amb un escenari de fenòmens extrems compostos, en el qual es presenten almenys dos situacions adverses simultàniament. En este cas, calor anòmala i sequera meteorològica".

"El clima no s'està estabilitzant ara com ara, la tendència és que la temperatura puge globalment i tots els escenaris de canvi climàtic ens marquen que fins al 2050 això continuarà així", ha advertit Tamayo.

Primavera climàtica a la Comunitat Valenciana

Respecte a la primavera climàtica 2024 a la Comunitat Valenciana, que finalitza este mateix dimecres i ha abastat des de març fins a maig, Aemet precisa que ha sigut "molt càlida i molt seca", amb una temperatura mitjana de 15,1 graus —1,2 per damunt a la de la climatologia de referència—.

"Ha sigut la quarta primavera més càlida des del 1950, per darrere de la del 1961, el 2006 i la passada del 2023, que és la més càlida de la sèrie", ha indicat Tamayo. Durant el trimestre analitzat s'han anotat huit dies amb rècord històrics de temperatura. "El clima, globalment, es va calfant", alerta este expert.

Pel que fa a la precipitació acumulada, s'han arreplegat 61,1 litres per metre quadrat, una quantitat un 58% inferior a la de la mitjana climàtica del període 1991-2020 (143,9 l/m²). Les xifres dibuixen un "trimestre molt sec, la segona primavera més seca del segle, després de la del 2014".

Per províncies, en les tres el caràcter ha sigut molt sec i, mentre que a Alacant el dèficit mitjà és del 67% i ha tingut la tercera primavera més seca dels últims 75 anys, a València el dèficit és del 58% i a Castelló, del 51%.

També et pot interessar

stats