Condemnats 105 agents de Western Union per una macroestafa internacional amb 6.000 víctimes
L'estafa de les cartes nigerianes s'ha produït des de locutoris de diferents províncies, entre elles València, Castelló i Alacant.
L'Audiència Nacional ha condemnat 105 agents autoritzats de la companyia Western Union per participar des de locutoris de diferents províncies espanyoles, entre elles València i Alacant, en una estafa internacional milionària a través de l'estafa de les cartes nigerianes, amb almenys 6.513 víctimes en 18 països dels 5 continents.
Segons els fets provats, l'estafa es basa en les cartes nigerianes, un engany que consisteix a fer creure a la víctima que li correspon un benefici econòmic, per una herència o un premi de la loteria, per exemple, però que per a aconseguir-lo ha de desemborsar primer una quantitat de diners.
En la sentència dictada es condemna també Western Union com a responsable civil subsidiària de les indemnitzacions fixades en els 105 casos, amb càrrec al fons de 586 milions de dòlars que l'empresa ja va consignar als Estats Units per a pagar a tots els perjudicats.
Multes a Espanya per valor de 7 milions d'euros
Les condemnes a Espanya oscil·len entre dos anys i un any de presó per un delicte continuat d'estafa i un altre de blanqueig de capitals i la suma de les multes imposades se situa al voltant dels 7 milions d'euros, encara que la xifra total defraudada és molt major, atés que s'estima que moltes víctimes no van arribar a denunciar.
Tots els condemnats, inclosa l'empresa, van acceptar les imputacions de la Fiscalia i la sentència recull l'acord, en el qual no se'ls imputa el delicte d'organització criminal per considerar el ministeri públic que no tenien consciència d'estar participant en una xarxa.
El centenar d'acusats a Espanya eren agents autoritzats de l'entitat de pagaments Western Union Payment Service Ireland, que opera al país a través de locutoris. Es van veure implicats 134 locutoris. Els condemnats es dedicaven a rebre pagaments procedents de les víctimes localitzades a l'estranger i a enviar després els diners als països d'origen dels integrants de l'organització, sobretot a Nigèria.