Condemnen Sanitat per no vacunar al mateix temps els metges de la pública i els de la privada

La resolució judicial afirma que tot el personal sanitari de primera línia "tenia absoluta prioritat per a ser vacunat, prioritat que l'administració no va respectar"

La consellera de Sanitat i el president de la Generalitat baixen les escales del Palau en una imatge d'arxiu
La consellera de Sanitat i el president de la Generalitat baixen les escales del Palau en una imatge d'arxiu / Rober Solsona (Europa Press)

El jutjat contenciós administratiu número 3 d'Alacant ha condemnat la Conselleria de Sanitat per no vacunar al mateix temps metges de la pública i la privada: "Va haver-hi exclusió i es van vulnerar drets fonamentals", recull la resolució. Aquesta és la segona resolució condemnatòria que rep en pocs dies la Conselleria de Sanitat. Fa sols uns dies es va saber que un jutjat d'Alacant també condemnava Sanitat a indemnitzar els facultatius per no aportar-los elements de protecció durant la primera onada de la pandèmia.

En el cas de la sentència que transcendia aquest divendres, el jutge ha estimat així el recurs presentat pel Col·legi de Metges d’Alacant contra l'actuació de la Conselleria de Sanitat per no vacunar contra la covid tots els metges de la província que exerceixen en el sector privats i altres àmbits en les mateixes condicions que els seus companys de la sanitat pública.

El Col·legi de Metges ha mostrat la seua "satisfacció" per aquesta resolució judicial perquè estima íntegrament que ha existit una vulneració "clara" i una discriminació en la vacunació dels metges que treballen en la sanitat privada.

Així, el jutge declara la vulneració del dret fonamental a la igualtat i a la salut dels metges que treballaven en la sanitat privada de la província i reconeix una indemnització de 10.000 euros per al col·legi per danys morals.

L’escrit judicial afirma que és una "evidència" que els acords adoptats a escala estatal i la mateixa instrucció autonòmica valenciana no distingien al seu moment entre el personal que exercia la seua activitat en la sanitat pública i el que ho feia en la privada. "La norma no solament no distingeix entre sanitat pública o privada, per la qual cosa la mateixa era aplicable a tot el personal sanitari, amb independència que el treball s'exercira per a una empresa privada o de manera autònoma", incideix.

Així, considera que tot el personal sanitari que estiguera en primera línia de batalla contra el virus "tenia absoluta prioritat per a ser vacunat, prioritat que l'administració valenciana no va respectar".

Al parer del jutge, el tracte per part de l'administració valenciana "degué ser exactament el mateix per al personal sanitari que exercia en la sanitat pública com per al que es trobava exercint les seues funcions en la sanitat privada, sobretot quan en la vacunació del primer grup, residents i personal sanitari en residències d'ancians, no es va distingir entre aquelles residències pertanyents al sector públic i les integrades en el sector privat".

Al seu parer, a la Comunitat, el personal sanitari que treballava en la sanitat privada va ser relegat "de manera manifesta a l'hora de rebre la vacuna". "Estem, per tant, davant d'una vulneració flagrant del principi d'igualtat", descriu.

El fet cert és que els sanitaris que treballaven en el sector privat van ser pura i simplement ignorats per l'administració, com si no existiren Fragment de la sentència

"El fet cert és que els sanitaris que treballaven en el sector privat van ser pura i simplement ignorats per l'administració, com si no existiren. No és que hi haguera una priorització del personal de la sanitat pública, és que va haver-hi una exclusió inexplicable del personal de la sanitat privada, sobretot perquè la normativa no va contemplar mai aquesta distinció", incideix.

Un dels arguments que esgrimia l’administració per a vacunar primer els facultatius de la sanitat pública era que no hi havia vacunes suficients per al personal de la privada, però això "queda desmuntat amb dades que posen de manifest el nombre de vacunes rebudes". "No estem davant d'un oblit o una insuficiència de vacunes, sinó davant una deliberada falta de compliment de la normativa aprovada pel ministeri", destaca.

També et pot interessar

stats